Buitenland
NOSNTR

Maatschappelijk debat over racisme tegen Aziatische Amerikanen

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Maatschappelijk debat over racisme tegen Aziatische Amerikanen

Nadat dinsdag een man in Atlanta bij een aanslag op drie massagesalons acht mensen onder wie zes Aziatisch-Amerikaanse vrouwen doodde, staat het onderwerp racisme tegen Aziatische Amerikanen hoog op de agenda. President Biden zou eigenlijk in Atlanta praten over het financiële corona-steunpakket, maar in plaats daarvan praat hij met de nabestaanden van de slachtoffers.

"Er barste meteen een debat los over het motief van de moordenaar", zegt correspondent Lucas Waagmeester in Nieuws en Co. "In het politieverslag van het verhoor staat dat de man geen racistische motieven had, maar seksverslaafd is en een slechte dag had."

Video niet beschikbaar

Daar kwam veel kritiek op vanuit de Amerikaans-Aziatische gemeenschap. Die groep zegt dat seksisme en racisme tegen Aziatische vrouwen naadloos met elkaar verbonden is.

"Ze zeggen dat het racisme tegen hen juist alles te maken heeft met seksistische stereotypen over Aziatische vrouwen, zoals onderdanig zijn en ze zien als een lustobject", zegt Waagmeester. Daarbij vindt de gemeenschap dat de autoriteiten het racistische element in dit soort aanvallen missen. "Daarom reageren ze zo vel over wat er in Atlanta is gebeurd", zegt Waagmeester.

Corona

De Aziatische gemeenschap in Amerika zegt dat het al langer te maken heeft met racisme, vooral sinds de coronacrisis. Zo zijn Aziatische bedrijven veel klanten verloren, zeggen Aziatische Amerikanen dat ze worden bespuugd en dat er online veel haat is.

Daarom verbaasd het Aziatische Nederlanders niet dat het in Atlanta zo erg mis is gegaan, zegt NOS-redacteur Kwennie Cheng. Ze is voor NOS op 3 bezig met dit onderwerp. "Ze zijn geschrokken, maar het valt wel in de lijn der verwachting als je kijkt naar de berichten die het afgelopen jaar zijn gekomen over andere aanslagen op Aziatische Amerikanen."

De Nederlandse Amerikanen zijn tot op zekere hoogte ook bang dat dit in Nederland kan gebeuren. "Die zorgen zijn er wel, maar misschien in wat minder extreme mate als in Amerika. Er zijn ook wel geweldsincidenten geweest op Aziatische Nederlanders."

Bijvoorbeeld een geweldsincident tegen een jongen van 16 en het met poep besmeuren van een studentenflat.

flup atlanta

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie