Binnenland
NOS

Onbekende professor naar voren geschoven als premier van Italië

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Onbekende professor naar voren geschoven als premier van Italië

In Italië hebben de Vijfsterrenbeweging en de partij Lega de 54-jarige hoogleraar privaatrecht Giuseppe Conte naar voren geschoven als premier van een coalitieregering van de twee partijen. De partijleiders Salvini van Lega en Di Maio van de Vijfsterrenbeweging hebben Conte voorgedragen bij president Mattarella. Die moet Conte vervolgens de opdracht geven een nieuwe regering te vormen.

Mattarella gaat niet meteen akkoord met de voordracht. Hij liet weten extra tijd te willen voor overleg met de voorzitters van het parlement over de keus voor een nieuweling in de politiek.

De jurist Conte is een aanhanger van de Vijfsterrenbeweging, maar heeft geen politieke ervaring. Hij hield zich in een schaduwkabinet van de beweging bezig met juridische zaken, maar wordt nu dus premier. Di Maio wilde aanvankelijk zelf de regering leiden, maar dat zinde Lega-leider Salvini niet. Conte doceert privaatrecht aan de universiteiten van Florence en Rome.

Overtollige wetten overboord

Tot Conte vier jaar geleden in contact kwam met de Vijfsterrenbeweging, noemde hij zichzelf links georiënteerd. Nu ziet hij als een van zijn belangrijkste taken om de Italiaanse bureaucratie aan te pakken en "nutteloze wetgeving" te schrappen. Meer dan 400 wetsbepalingen kunnen wat hem betreft de prullenbak in.

Beurzen omlaag

Matteo Salvini van Lega is de beoogde minister van Binnenlandse Zaken. Hij wil de immigratie aanpakken en zijn belofte uitvoeren om 500.000 illegale immigranten uit te zetten.

Vrijdag bereikten de twee populistische en eurosceptische partijen een regeerakkoord. Hun achterbannen gingen daar de aflopen dagen in grote meerderheid mee akkoord. De nieuwe coalitie wil de uitgaven flink verhogen en snoeien in de belastingen en gaat daarmee in tegen de richtlijnen van de eurozone.

De financiële markten reageerden negatief op de vorming van de regering. Vrijdag en ook vandaag ging de Italiaanse beurs omlaag en steeg de rente.

Ster advertentie
Ster advertentie