Binnenland
EO

‘Pas niet op basis van een hype de transgenderwet aan’

foto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Pas niet op basis van een hype de transgenderwet aan’

Jan Kuitenbrouwer, betrokken bij stichting Gendertwijfel, vindt de nieuwe transgenderwet gevaarlijk. Volgens Kuitenbrouwer is er sprake van een "sociale hype" waar de wet zeker niet voor aangepast zou moeten worden, dat zegt in discussie met Corine van Dun in Dit is de Dag.

Discussie over de nieuwe transgenderwet

Jan Kuitenbrouwer ondertekende het manifest van Gendertwijfel omdat hij zich grote zorgen maakt. In de nieuwe wet wordt het mogelijk het geslacht in het paspoort te veranderen zonder tussenkomst van een expert. Volgens Kuitenbrouwer zou de administratieve geslachtsverandering juist een sluitstuk moeten zijn van een volledige transitie. "Op het moment dat je jonge mensen zonder enige vorm van toetsing de ruimte geeft van geslacht te veranderen, dan is dat gevaarlijk".

Corine van Dun, voormalig voorzitter van Transgendernetwerk Nederland, ziet vooral de voordelen van de nieuwe wet. "Het grote voordeel is natuurlijk dat mensen zelf kunnen beslissen". Bovendien, zegt ze, kan het jongeren enorm helpen in hun zoektocht als ze zich kunnen presenteren als iemand van het andere geslacht.

Hype

Kuitenbrouwer meent dat er "een grote sociale epidemie gaande is via internet en sociale media" en moet je vooral niet op basis van "zo'n hype" de wet en de transzorg gaan aanpassen. Het gevaar daarbij, volgens Kuitenbrouwer, is dat de keuzes van tieners worden bepaald door een "sociale hype" en dat de kans is dan groot is dat tieners later hun gender opnieuw moeten laten aanpassen.

Volgens Van Dun is het inderdaad heel vervelend als mensen hun geslacht later weer moeten aanpassen, maar kan dat met de nieuwe wet dan dus juist veel gemakkelijker. Bovendien is volgen Van Dun nu niet zo zeer sprake van een hype, maar vooral sprake van een inhaalslag. In de jaren '90 waren er slechts acht a tien geslachtsveranderingen per jaar, "door internet is het nu bekender geworden".

Ster advertentie
Ster advertentie