Binnenland
KRO-NCRV

'Draagvlak voor 1,5 meter meer dan 80 procent'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Draagvlak voor 1,5 meter meer dan 80 procent'

Ondanks de protesten tegen de 1,5-meter, is het draagvlak voor de maatregel nog steeds hoog. "Het draagvlak is meer dan 80 procent", zegt RIVM-gedragswetenschapper Marijn de Bruin in Spraakmakers.

Bij de gedragsunit van het RIVM wordt iedere drie weken onderzoek gedaan naar het draagvlak. "We zien dat het voor de 1,5 meter wat afneemt, maar niet heel sterk." Volgens De Bruin is het in heel veel situaties goed mogelijk om afstand te houden.

Stand.nl: Met alle versoepelingen wordt anderhalve meter onhoudbaar

'Onredelijk'

Wat horeca-ondernemer Laurens Meyer betreft mag de maatregel geschrapt – hij was afgelopen zondag een van de demonstranten op het Malieveld. Hij haalt aan dat andere landen de afstandsregel loslaten. "Het is heel vreemd dat Nederland stug blijft volhouden. Het is onredelijk, onmenselijk en begint onhoudbaar te worden."

De uitgelekte versoepeling bieden geen soelaas en zijn volgens Meyer nog te onduidelijk op dit moment. Voor een grote zaak zal het helpen, "maar voor wat kleinere bedrijven zal het weinig verschil maken."

Grote huishoudens

Op dit moment volgt Meyer vooral de wensen van de gasten. Ze kunnen bedienen op afstand, naast de tafel. "Maar 99,9 procent van de mensen zegt: dat hoeft niet, zet maar op tafel".

Wel vraagt hij, zoals hoort, of mensen uit één huishouden komen. "We hebben plots heel veel hele grote huishoudens gekregen in Nederland." Controleren of het klopt kan haast niet en Meyer wil het niet. "Ik ben geen politieagent."

Volgens hem is het de eigen verantwoordelijkheid van de gasten. "Als mensen normaal wel met elkaar omgaan, maar ze kunnen niet aan een tafeltje in een restaurant zitten, dan zou dat bizar zijn."

Extra scholing

Ronald Wouters, directeur van NL Actief, wil zolang blijkt dat de 1,5 meter nodig is voor de veiligheid, hier aan vasthouden. De veiligheid tijdens sportlessen is volgens hem een van hun kerntaken en met goed plannen kan het werk in de sector goed op 1,5 meter afstand uitgevoerd worden.

Toch wil ook hij niet dat klanten het ervaren alsof een politieagent ze in de gaten houdt en terechtwijst als geen afstand wordt gehouden. Daarom zet hij in op scholing hoe om te gaan als discussies ontstaan over de regels. "Gasten kunnen kritisch worden, daar moeten we wel een gesprek over kunnen voeren."

Stand.nl: Met alle versoepelingen wordt anderhalve meter onhoudbaar

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie