Chinese restaurants staan onder druk: steeds minder Aziatische koks in Nederland
- Nieuws
- Chinese restaurants staan onder druk: steeds minder Aziatische koks in Nederland
Foeyonghai, bami en nasi: allemaal populaire gerechten die je in Chinese restaurants kunt eten. Het voortbestaan van deze restaurants staat in Nederland onder druk. Hoe dat kan? Dat komt door nieuwe regels waardoor Aziatische koks minder snel een werkvergunning krijgen in Nederland. Ook worden vergunningen die na 2022 gegeven zijn niet meer verlengd. Yuk-Ha Tang van de Vereniging van Chinees-Aziatische Horeca Ondernemers vertelt in Villa VdB over de situatie.
Video niet beschikbaar
Door de maatregelen is het voor Aziatische koks lastiger om naar Nederland te komen of om hier te blijven. Deze koks zijn hard nodig volgens Tang: "Zonder de koks komt de continuïteit van Aziatische restaurants in gevaar." 2500 koks worden door de regels direct getroffen, maar ook andere sectoren kunnen effecten merken van de regels. "Ook leaseautomaatschappijen, vastgoedondernemingen of voedselleveranciers merken indirect gevolgen hierdoor", legt Tang uit.
Europese koks
Door de nieuwe regelgeving worden Aziatische restaurants gedwongen om eerst naar Europese koks te kijken om de vacatures op te vullen. Een mooie oplossing maar volgens Tang is dit niet mogelijk: "Europese koks kun je niet zo snel opleiden tot Aziatische koks." Dit komt volgens haar doordat er meer bij komt kijken dan alleen maar koken. "De verschillende kooktechnieken, de cultuur in de keuken en ook de taal spelen allemaal een rol in Aziatische restaurants. Dit soort dingen leer je niet in drie maanden, daar heb je minimaal een paar jaar voor nodig", vertelt Tang.
'De goede lijden onder de slechte'
De nieuwe regels zijn er gekomen na een onderzoek van de arbeidsinspectie. Uit dit onderzoek kwamen een hoop problemen naar voren: de inspectie zag mensensmokkel, onderbetaling en lange werkdagen voor de koks. Tang herkent de problemen niet in haar directe omgeving: "Als deze problemen er zijn moeten we ze met elkaar oplossen." Zo stelt ze voor om een vertrouwenslijn op te richten, keurmerken beter te handhaven en ook horizontaal toezicht te houden op de arbeidsomstandigheden van de koks. Tang geeft aan dat het jammer is dat de bedrijven die zich wel aan de regels houden nu lijden door de nieuwe regels. "De Aziatische restaurants dragen bij aan de economie en de leefbaarheid van steden, daarom mogen ze niet verdwijnen", benadrukt Tang.
Als je een snelweg hebt waar je 100 mag rijden, dan wordt de weg ook niet opgeheven als iemand 110 rijdt
Restaurant sluiten
Lide Chung is eigenaar van restaurant Azië in Weert. Hij merkt vooral dat er meer papierwerk komt kijken bij de aanvraag van Aziatische koks. "We hebben deze koks wel nodig, omdat er geen alternatief is", vertelt Chung. In Nederland is er namelijk geen opleiding gericht op de Aziatische keuken. "Er is ook geen animo vanuit Nederlandse studenten voor dit soort opleidingen", benadrukt Chung. Toch heeft Chung wel koks nodig: "Als er niks aan de regels verandert en ik mijn koks kwijt ben, dan moet ik mijn restaurant sluiten."
Petitie
De VCHO heeft vanwege de problemen een petitie aangeboden aan de Tweede Kamer. Daarin vragen ze of de politiek de regels nog een keer wil herzien. "We stellen bijvoorbeeld circulaire arbeidsmigratie voor: als er één kok vertrekt, kan er weer één kok terugkomen", vertelt Tang. Op die manier blijft het totaal aantal Aziatische arbeidsmigranten in Nederland gelijk en wordt de arbeid tijdelijk van karakter. "We hopen dat de regels worden aangepast, zodat onze restaurants van goede kwaliteit kunnen blijven", sluit Tang af.
Villa VdB
Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.