Economie
EO

Scheidend ceo New York Pizza: 'Ben geen dictator die mensen kan dwingen gezond te eten'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Scheidend ceo New York Pizza: 'Ben geen dictator die mensen kan dwingen gezond te eten'

In dertig jaar bouwde Philippe Vorst zijn bedrijf New York Pizza uit tot een toonaangevende factor in de Hollandse fastfoodbranche. Maar kan hij zichzelf, in tijden van obesitas als volksziekte nummer 1, nog in de spiegel aankijken? Jazeker, vertelt hij in Geld of je leven: "Je kunt wat gezonds bestellen, maar ik ben geen dictator die kan opleggen wat mensen willen."

Oprichter New York Pizza stopt - wat laat hij achter? (17 juni 2024) - Geld of je leven

In 1993 startte Vorst samen met zijn broer Max met de keten. Max was in Amerika geweest en het viel hem op dat pizza daar big business was. "Ik studeerde economie en ik dacht: laat ik als afstudeerscriptie een businessplan voor een pizzaketen gaan schrijven. En tijdens het schrijven kwam ik erachter dat het een goed lange termijnplan zou zijn", vertelt hij.

De Vorsten hadden een vooruitziende blik. "Mensen in Amerika gaven toen 30 procent van het geld wat ze aan eten uitgaven, uit aan eten buitenshuis. In Nederland was dat toen 12 à 13 procent. Alle onderzoeken wezen uit dat Nederlanders het ook meer zouden gaan doen. Amerika is een voorloper, daarna komt Engeland en dan Nederland." Inmiddels heeft Nederland die 30 procent ook gehaald, maar zitten ze in Amerika zelfs al op 50 procent.

Geen E-nummers

Zelf lust Vorst ook wel een pizzaatje, maar hij probeert te variëren. Thuis eet hij heel gezond, wat ook in de restaurants belangrijker is geworden. "We hebben langzaam alle E-nummers die niet gezond zijn, eruit gehaald. Daar zijn we jaren mee bezig geweest", vertelt hij. "We hebben al sinds 2010 geen kunstmatige geur- en smaakstoffen."

Dit maakt de pizza's een stuk gezonder, maar uiteindelijk kiest de consument zelf: "Een pizza met dunne bodem met groente, is best gezond, maar als je een New York-style extra large bestelt met pepperoni, alles erop en eraan, die je in je eentje opeet, dan is het niet gezond…" aldus Vorst, die in augustus stopt als ceo.

Oprichter New York Pizza stopt

Video niet beschikbaar

Geld of je leven

Geld of je leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Wil je meer Geld of je leven? Alle gesprekken over de staat van de economie vind je in onze podcast.

Klik hier om je te abonneren

Ster advertentie
Ster advertentie