Etiquette-expert: ‘Zegevieren met manieren op Koningsdag’
- Nieuws
- Etiquette-expert: ‘Zegevieren met manieren op Koningsdag’
Nederland maakt zich op voor Koningsdag en Bevrijdingsdag. Maar wat zijn de gedragscodes op die dagen? Hoe eet je bijvoorbeeld een oranje tompouce? Wat is ‘gepaste dronkenschap’? En hoe laat mag de vlag uit? In Nachtkijkers op NPO Radio 1 geeft Jan Jaap van Weering een college over omgangsvormen, etiquette en protocol.
“De etiquette zijn ervoor bedoeld om een ontspannen sfeer te creëren en houvast te geven. Goede manieren vallen niet op, het ontbreken ervan wel”, zegt etiquette-connaisseur Jan Jaap van Weering. Journalist Amy Groskamp-ten Have schreef in de jaren ’30 de etiquettebijbel, die nog steeds wordt gekenmerkt als het standaardwerk op dit terrein. “Wie de regels kent, komt goed beslagen ten ijs.”
De koning heeft in het kader van zijn verjaardag uit meer dan 11.000 aanmeldingen, 150 onderdanen uitgenodigd die ook vijftig worden om bij hem te komen dineren. Inzicht in goede tafelmanieren is dan geen overbodige luxe. “Steek niet zomaar je hand uit naar de koning en stel hem ook niet zomaar een vraag. Zeg liever geen ‘eet smakelijk’. Dat is een bevel en een belediging aan de kok, want natuurlijk smaakt het eten. ‘Een smakelijke voortzetting’, is helemaal ongewenst. Ik zet mij niet voort, maar ik plant mij voort. Daar is niets smakelijks aan. ‘Ik wens u een aangename avond toe’, klinkt veel beter”, vertelt Van Weering.
‘Gepaste dronkenschap’
De burgerij drinkt op 27 april menig borrel in naam van de koning. “Dat is prima, zolang er maar sprake is van gepaste dronkenschap. Het beledigen van medeburgers, schreeuwen en vernielzucht is uit den boze. Dan krijg je onenigheid”, zegt Van Weering. Dit jaar brengt de koning en zijn familie een bezoek aan Tilburg. Dat gaat gepaard met tal van protocollen, en wellicht wordt er ook aan koekhappen en zaklopen gedaan. "De koning geeft graag uiting aan festiviteiten die bijdragen aan de multiculturele samenleving."
De Nederlandse driekleur
“Het vlagprotocol luistert heel nauw”, vertelt Van Weering. Tijdens de Nationale Herdenking herdenken we de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogs- en vredesmissies nadien. “Dan mag de vlag pas om 18.00 uur halfstok en voor zonsondergang weer worden neergehaald.” Bij Koningsdag mag de Nederlandse driekleur de hele dag vrij en fier wapperen. “Met een oranje wimpel, zoals dat gebruikelijk is bij de viering van de verjaardag van de koning, koningin en de kroonprinses.”
Nederland is een mooi land en daar kunnen we trots op zijn. Iedereen die oprecht belangstelling heeft in Koningsdag kan een oranje accent aan zijn kleding aanbrengen.
Hoe hoort het op sociale media?
“Heel Nederland gaat gebukt onder de smartphone, iedereen zit maar naar zo’n beeldschermpje te koekeloeren”, zegt etiquette-connaisseur Jan Jaap van Weering. Met de komst van sociale media zijn veel beleefdheidsregels en omgangsnormen in de prullenbak verdwenen. “Je wil niet weten wat er allemaal bijvoorbeeld op Facebook wordt gezet. Foto’s van BBQ’s, waslijnen en kopjes koffie. Dat is informatie waar veel mensen niet in zijn geïnteresseerd. Probeer je in de lezer te verplaatsen en vraag je af of men het boeiend vindt. Op sociale media kun je ineens van het voetstuk vallen.”
Heel Nederland gaat gebukt onder de smartphone, iedereen zit maar naar zo’n beeldschermpje te koekeloeren.
Aankomende nacht tussen 02.00 - 04.00 praat Martijn Grimmius met Jan Jaap van Weering in Nachtkijkers op NPO Radio 1.