Achtergrond

Soa's voorlopig nog niet uitgeroeid

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Soa's voorlopig nog niet uitgeroeid

[KRO-NCRV] Jaarlijks lopen miljoenen mensen ter wereld een seksueel overdraagbare aandoening op. In ons land gaat het naar schatting om 100.000 mensen per jaar. Het einde van soa’s lijkt voorlopig nog niet in zicht, maar volgens huisarts Jan van Bergen kunnen we met de juiste maatregelen het aantal soa’s wél verder terugdringen.

Van Bergen is behalve huisarts ook bijzonder hoogleraar hiv en soa aan de Universiteit van Amsterdam. Hij denkt dat het geschatte aantal van 100.000 aan de lage kant is. "We weten natuurlijk niet hoeveel mensen een infectie bij zich dragen die niet getest worden. Ik noem een soa ook wel een stiekeme overdraagbare aandoening, omdat er niet altijd symptomen zijn," zegt hij in De Ochtend op NPO Radio 1.

Bekijk hier het gesprek met hoogleraar Jan van Bergen:

Elk jaar zijn er berichten dat het aantal soa's is toegenomen. Van Bergen vindt dat een goede zaak. "Daardoor kan je ze ook vroegtijdig behandelen en verdere overdracht voorkomen. Er worden meer soa's gevonden, maar of dat ook betekent dat het aantal soa's echt toeneemt is niet te zeggen. Daar is meer onderzoek voor nodig."

Thuistesten

Jongeren halen steeds meer hun informatie via internet, ook als het gaat om gezondheid. Van Bergen vindt dat geen goede ontwikkeling. "Als je één of andere test via internet besteld, komen die vaak uit het buitenland. Ze zijn heel vaak onbetrouwbaar." Je kunt volgens Van Bergen beter een gesprek met iemand voeren om te kijken wat voor onderzoek gedaan moet worden.

Al ziet hij wel de mogelijkheden van internet. "Soa Aids Nederland maakt een chat-adviessite over hoe je op een zinnige manier informatie van internet kan halen."

Ster advertentie
Ster advertentie