Achtergrond
BNNVARA

Coalitiepartijen eens over Voorjaarsnota

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Coalitiepartijen eens over Voorjaarsnota

De coalitiepartijen zijn het op hoofdlijnen eens over de voorjaarsnota. Dat vertelt Peter Kee in De Nieuws BV, op basis van bronnen uit het kabinet. Cruciaal hierin zijn de kosten van het Groningse gas. Afgesproken is dat verminderde inkomsten binnen de begroting vallen, maar de uitgaven aan schade en hersteloperaties daarbuiten. Op deze manier kan er alsnog extra geld worden uitgegeven.

Een zware dobber

De voorjaarsnota, de tussentijdse begroting, leek dit jaar een zware dobber te worden. Door het besluit om de Groningse gaskraan drastisch dicht te draaien loopt het kabinet miljoenen mis. Daar leken de herstel- en reparatiewerkzaamheden nog eens bovenop te komen. Op die manier zou er geen geld overblijven voor andere investeringen. Dat was onbespreekbaar voor de coalitie.

In de gemaakte afspraken wordt de rekening deels vooruitgeschoven, meldde Peter Kee in De Nieuws BV. De verminderde gasinkomsten vallen binnen de begroting en worden grotendeels opgevangen met meevallers. De overige kosten worden buiten de begroting geplaatst, wat betekent dat de staatsschuld iets verder oploopt.

Noodzakelijke reparaties

Voor deze oplossing is gekozen omdat de coalitie het onacceptabel vond dat Nederland niets zou merken van de economische groei. Op deze manier kan het kabinet alsnog geld uitgeven aan wat "noodzakelijke reparaties" worden genoemd.

Al op de dinsdagavond (24/4) voor het dividenddebat zijn de partijen het in grote lijnen eens geworden over de voorjaarsnota. De donderdag daarna, nog voor Koningsdag, werd in de ministerraad definitief besloten de begroting zo in te vullen. Dat is ruim voor de deadline. Het kabinet moet de Voorjaarsnota uiterlijk 1 juni presenteren.

Kee en van Jole: Voorjaarsnota en nietszeggende Kamerleden

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Facebook en Twitter voor een dagelijkse dosis druktemaker.

Ster advertentie
Ster advertentie