'Zo maar een voertuig neerzetten om een aanslag te voorkomen is niet effectief'
- Nieuws
- 'Zo maar een voertuig neerzetten om een aanslag te voorkomen is niet effectief'
Veiligheid- en terrorismedeskundige Glenn Schoen is het eens met de uitspraak van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb dat niets doen geen optie is.
Rotterdam maakte woensdag bekend dat op drukke locaties in de stad obstakels geplaatst worden om aanslagen met trucks of auto's te voorkomen. Op trottoirs van de drukke uitgaansstraten, de Witte de Withstraat en de Meent, worden bloembakken en betonblokken neergezet om te zorgen dat het moeilijker wordt om in te rijden op groepen mensen.
Wiel opnieuw uitvinden
Veiligheid- en terrorismedeskundige Schoen benadrukt dat in veel landen de kennis al aanwezig is welke maatregelen er genomen kunnen worden, maar dat die kennis nog niet consistent wordt toegepast. "We zien mensen improviseren en het wiel opnieuw uitvinden." Volgens Schoen is het een kwestie van tijd voordat die kennis geprofessionaliseerd wordt toegepast. Rekening houden met het feit dat er een aanslag gepleegd kan worden is volgens de deskundige een eerste stap.
Waar sommige veiligheidsexperts twijfelen aan de effectiviteit van maatregelen als het plaatsen van betonblokken ziet Schoen wel degelijk dat het plaatsen van zware objecten kan helpen. "Zo maar een voertuig neerzetten om een aanslag te voorkomen is niet effectief.'' Maar op specifieke locaties betonblokken plaatsen kan wel degelijk helpen, volgens Schoen. ''Een aanslag op een moskee in Créteil is op die manier voorkomen."
100% veiligheid bestaat niet
De veiligheidsdeskundige erkent dat terroristen iedere keer weer iets nieuws zullen bedenken. De stad vol plempen met beton is dan ook niet de oplossing. Volgens de veiligheidsdeskundige moet de oplossing gezocht worden in de combinatie van verschillende maatregelen. 100% veiligheid bestaat niet. Maar voor evenementen zijn er al allerlei verplaatsbare objecten bedacht.
Waar we in Nederland nog druk zijn met de de discussie 'wat voelen we erbij' zijn ze in Frankrijk en Engeland al veel verder. Daar wordt concreet gekeken wat er gedaan moet worden om bepaalde risico's te verlagen. De veiligheidsdeskundige ziet wel dat er in Nederland sprake is van een kanteling. "Met name ondernemers begrijpen het." Schoen legt uit dat zij begrijpen dat een aanslag de economie zo'n 1 tot 2 miljard kost aan indirecte schade. En het dus beter is om maatregelen te nemen als het plaatsen van betonblokken.
Framen van betonblokken
Schoen pleit voor het vriendelijker framen van betonblokken. Nu roepen betonblokken vooral negatieve gevoelens op. ''Maar een tuinlandschap met bankjes ziet er mooi uit en er komt geen auto nog door'', zegt Schoen. Als voorbeeld noemt hij het Vredespaleis in Den Haag, dat er door al die maatregelen nog aardig uitziet ook. "Ik wil geen wildgroei aan beton, we moeten er goed over nadenken."
Alleen als er nagedacht wordt over de implicaties op lange termijn kan het plaatsen van objecten helpen. Een luisteraar uit in Stand.nl haar bezorgdheid. Ze is bang dat politie en brandweer door de obstakels niet meer op tijd ter plekke zullen zijn om hulp te verlenen. Volgens Schoen is dat des te meer reden om goed na te denken over hoe en waar de objecten worden geplaatst.
Luister hier de uitzending terug