Achtergrond

Wat is de magie van koeienkunst?

foto: Alexandra Klimasfoto: Alexandra Klimas
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat is de magie van koeienkunst?

[EO] In vrijwel ieder weiland zie je ze staan: koeien. Naast dat ze zorgen voor grote hoeveelheden melk en vlees vormen ze ook een grote inspiratiebron voor verschillende kunstenaars. Daarom opent het Gorcums Museum deze maand haar deuren met een bijzondere expositie: De Koe in de Kunst.

De koe speelt al sinds de Gouden Eeuw een steeds grotere rol in de Nederlandse kunst. Waar hij vroeger op de achtergrond werd geschilderd als bijproduct staat de koe sindsdien steeds vaker centraal. Belangrijk in die ontwikkeling was het werk van Paulus Potter. Hij schilderde in 1647 zijn meesterwerk de Stier, een werk wat opzien baarde door de uitermate gedetailleerde wijze waarop het dier weergegeven was.

"De koe staat echt symbool voor Nederland," vertelt Lonneke Jonker, de jongste kunstenares die mee doet aan de expositie. Dat Jonker koeien ging schilderen lag voor de hand, erkent ze. "Ik heb het altijd erg interessant gevonden om met koeien en voedsel bezig te zijn en daardoor kwam ik al snel achter de minder leuke kanten."

Who Killed Bertha?

In haar expositie ‘Who Killed Bertha?’ probeert Jonker een beeld te schetsen van wat er met koeien gebeurd die gebruikt worden voor de melkproductie. "Tijdens mijn research kwam ik erachter dat koeien gemiddeld 24 jaar oud kunnen worden, maar koeien in de melkindustrie worden vaak niet ouder dan 5 jaar. Doordat ze de boer non-stop moeten voorzien van melk en kalveren raken ze op een gegeven moment gewoon alle energie kwijt. Dat vind ik heel sneu."

Door middel van fotografie en humor probeert Jonker mensen te laten nadenken over de melkproductie. "Ik wil dat mensen zelf meer kijken naar wat ze eten en drinken. Gewoon een moment stilstaan en kijken wat erachter zit."

Meer dan een stuk vlees

Ook kunstschilderes Alexandra Klimas is een groot dier-liefhebber en probeert de Nederlandse koe op een realistische manier in haar werk af te beelden. "Ik schilder vooral koeien omgeven door lege ruimte. Geen ruis of afleiding. Alle aandacht moet naar de koe en het verhaal van de koe."

Door de koe zo realistisch mogelijk te schilderen probeert Klimas aan te geven dat het dier meer is dan een lekker stukje vlees. "Een koe schilderen is een hele uitdaging, want elke koe heeft een uniek karakter dat ik wil afbeelden in al haar schoonheid."

Klimas merkt dat haar boodschap wel goed overkomt op haar klanten. "Als klanten mij na aankoop tegenkomen noemen ze de koe altijd bij naam. Ze hebben het nooit over ‘dat schilderij’, maar noemen echt de naam van de koe die erop afgebeeld staat. Dat vind ik mooi om te horen."

Alexandra Klimas en Lonneke Jonker zijn vrijdagavond bij Langs de Lijn En Omstreken te gast vanaf 22u. De tentoonstelling 'Koe in de Kunst' loopt nog tot 10 september in Gorinchem.

Ster advertentie
Ster advertentie