Achtergrond
EO

'We hebben nog lang niet genoeg geleerd van de financiële crisis'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'We hebben nog lang niet genoeg geleerd van de financiële crisis'

Deze week is het precies tien jaar geleden dat de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers over de kop ging. Het faillissement van de bank vormde het begin van een grote financiële crisis. We zijn nu tien jaar verder, maar hebben we ons lesje nou geleerd? Of dient de volgende crisis zich al aan? Een gesprek in Dit is de Dag.

Volgens Peter Paul de Vries, oprichter en CEO bij investeringsmaatschappij Value8, hoeven we niet bang te zijn voor een volgende financiële crisis die vergelijkbaar is met die van tien jaar geleden. "Daar trad toen een kettingreactie op. Er ging een bank failliet en omdat al die financiële bedrijven en producten aan elkaar gekoppeld waren, ging het mis. We waren op een plek die we ons niet konden voorstellen en men wist niet wat ze moesten doen."

Kees Vendrik, hoofdeconoom bij Triodos Bank, ziet dat we er nog lang niet zijn. "Het kan misschien niet meer in die mate gebeuren als toen, maar we zitten wel nog steeds in een economie die barst van de schulden. We zijn ook heel slecht in het afschrijven op oude schulden." Vendrik merkt op dat de crediteur in Europa meer macht heeft dan de debiteur. "Een cruciale stap vooruit zou zijn dat banken de komende jaren echt beter gekapitaliseerd worden, zodat we meer ruimte hebben schulden op te lossen."

Meer of minder regels?

Een toename aan regels in de financiële sector is geen oplossing volgens Peter Paul de Vries. "Als je alleen maar bezig bent met extra regels bedenken om de crisis van tien jaar geleden te bestrijden, ga je daar te ver in. Het kernproduct van een bank lijkt nu namelijk meer op het naleven van regels, in plaats van het verstrekken van krediet."

Kees Vendrik is van mening dat er nog niet genoeg regels zijn in de financiële sector. “Aan deze sector mogen zware eisen gesteld worden, want we hebben gezien hoeveel schade zo’n ontsporende financiële sector op economisch, maatschappelijk en politiek gebied veroorzaakt. De hoofdeconoom van Triodos Bank ziet daarom graag een gezonde financiële sector die meedenkt met maatschappelijke uitdagingen, zoals klimaat. "We moeten veel meer maatschappelijk geëngageerd en bewust bankieren. Dát is wat we nodig hebben."

Peter Paul de Vries vs Kees Vendrik over 10 jaar na Lehman Brothers

Ster advertentie
Ster advertentie