Achtergrond
NTRVPRO

Amsterdam in zee?

foto: AI gegenereerde afbeelding (Midjourney)
  1. Nieuwschevron right
  2. Amsterdam in zee?

Steeds vaker koppen kranten dat een groot deel van Nederland in de toekomst onder water komt te staan, dat de kustlijn naar het oosten van ons land verschuift. Het baart Amsterdammer Nikki Koppens zorgen. Als de berichten waar zijn, komt haar thuis op de bodem van de zee te liggen. Na een bijna-overstroming in de Amsterdamse binnenstad, wil ze weten waar ze aan toe is. "Zou het kunnen dat Amsterdam, de stad die bekend staat om haar eeuwige strijd tegen water, ten onder gaat als een nieuw Atlantis?", vraagt Koppens zich af in DOCS.

#180 - Amsterdam Atlantis - DOCS

'Het is niet de vraag óf Amsterdam overstroomt, maar wanneer'

Fietsend door de stad, langs bruggen en sluizen, onderzoekt podcastmaker Nikki Koppes wat er met Amsterdam gebeurt als de zeespiegel blijft stijgen. "Zal het leven in de stad veranderen in de tijd dat ik hier nog leef? Lopen we straks veel vaker onder? Willen op een gegeven moment steeds meer mensen weg? En daalt dan de waarde van die extreem dure huizen?"

Voor Maarten Ouboter, waterbeheerder bij Waternet, is het niet de vraag of Amsterdam overstroomt, maar wanneer. Hij wijst daarbij naar de ramp in Valkenburg van 2021. "De kans dat die regen, die toevallig 150 kilometer naar het zuidoosten viel, een keer bij ons valt… Dat kan zomaar gebeuren."

Het gevaar van een stijgende zeespiegel is niet zozeer dat het water over de duinen naar de stad zal stromen, maar dat we het stijgende rivierwater niet meer naar zee kunnen pompen. "Dan komt het water binnen en als het water één keer binnen is, krijg je dat niet meer buiten."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Naar Amsterdam per boot

Niet iedereen is zo pessimistisch. Sybren Drijfhout, zeespiegelstijgingsexpert KNMI, is ervan overtuigd dat Amsterdam niet al in ons leven zal verdwijnen. Maar op de langere termijn moeten we wel degelijk rekening houden met een herinrichting van ons land, die we nu nog dystopisch zouden noemen.

"Dan maak ik altijd een grapje… In de toekomst nemen toeristen een cruise bootje in Arnhem of in Nijmegen en dan tuffen ze naar Amsterdam, waar je een hele grote ringmuur hebt. Daar kun je aanleggen, en dan moeten ze over die muur heen klimmen, naar beneden. En dan zul je daar ongetwijfeld prachtige reclames vinden met 'unique sex on the bottom of the sea'."

De bijna-overstroming van Amsterdam

Dat Amsterdam kwetsbaar is, was goed zichtbaar op 2 november 2023, toen door een defecte sluis een aanzienlijk gedeelte van de oude binnenstad van Amsterdam bijna overstroomde. Hoewel medewerkers van het programma klimaatadaptatie van de gemeente Amsterdam druk bezig zijn met het toekomstbestendig maken van de stad, zullen we volgens hen moeten leren leven met onzekerheden.

Wat betekent dat voor woningzoekers? Samen met Titia en Dick, twee jonge Amsterdammers op zoek naar een koophuis filosofeert Nikki Koppes wat dat betekent voor hun toekomst. Wat als hun huis onder water komt te staan, al is het alleen maar financieel? En wat betekent dat voor hun kinderen? Je hoort het deze week in DOCS.

Gerelateerde podcast

DOCS

DOCS

DOCS

Iedere week brengt DOCS persoonlijke, indringende documentaires over zeer uiteenlopende onderwerpen. Soms actueel, soms tijdloos, altijd bijzonder. De documentaires van DOCS zijn onder andere te horen in de NPO Luister app, of via de website of app van NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie