Achtergrond

‘De grondwet staat boven de president, niet andersom’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘De grondwet staat boven de president, niet andersom’

[KRO-NCRV] Trump hekelde de ‘zogenaamde rechters’ die besloten dat zijn inreisverbod niet mocht worden uitgevoerd. Eerder had Wilders het in Nederland al over de ‘neprechters’ die hem veroordeelden voor zijn ‘minder Marokkanen’ uitspraak. Geert Corstens, oud president van de Hoge Raad, ligt wakker van deze tendens. Dat vertelt hij bij De Ochtend op NPO Radio 1.

Corstens denkt dat de kritiek op rechters de rechtsstaat ondermijnt, vertelt hij in De Ochtend. ''Mensen verliezen hierdoor hun vertrouwen dat rechters onafhankelijk handelen. Daardoor waarderen ze het ook niet, dat we een systeem hebben met onafhankelijke rechters, aan wie je conflicten kunt voorleggen. Dat gebrek aan vertrouwen maakt het systeem kwetsbaar.''

Niet nieuw

De tendens is niet nieuw, zegt Corstens. Berlusconi noemde de rechtsspraak in Italië eerder al ‘de kanker van de democratie.’ En de voormalige Franse president noemde rechters ‘smakeloze erwtjes’. Maar juist in sterke, oudere democratieën als de Verenigde Staten zal het zo’n vaart niet lopen, denkt Corstens. Om landen als Polen en Hongarije maakt hij zich meer zorgen.

"Rechters kunnen, als het bestuur te ver gaat, dat een halt toe roepen om de vrijheid te beschermen." Zelfs als de meerderheid van de burgers de ideeën van Trump zou steunen, moet dat zich eerst uiten in een verandering van de grondwet, waarover het congres moet beslissen. "De grondwet staat boven de president, de president niet boven de grondwet."

Gebrek aan zelfreflectie

Bestuurders staan nooit boven de wet. Corstens prijst in dit opzicht Fred Teeven. Die was als staatssecretaris door de rechter op de vingers getikt over zijn ‘Bed, bad, brood’- besluit. Daar baalde hij enorm van. "Maar toen een journalist hem vroeg of hij zich daaraan zou houden gaf hij een voorbeeldig antwoord: 'Maar natuurlijk doe ik dat, zolang dat besluit overeind staat, zal ik het opvolgen.'''

Stand.nl bellers geven aan dat ze vinden dat het de Nederlandse rechterlijke macht aan zelfreflectie ontbreekt. Corstens is het niet met dat verwijt eens. "Je kunt altijd in beroep gaan, dat gebeurt in zo’n twintig procent van de gevallen. Als jouw uitspraak door een hogere rechter wordt verworpen, zet dat je echt wel aan het denken."

Bekijk hier stand.nl met Geert Corstens

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie