Achtergrond

Robot Eddy geeft wel les, maar geen liefde en zorg

foto: KRO-NCRVfoto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Robot Eddy geeft wel les, maar geen liefde en zorg

[KRO-NCRV] De 42-jarige juf Imke Bokschoten had nooit verwacht dat ze ooit samen met een robot haar kleuters les zou geven. Maar nu is het zover: robot Eddy staat voor de klas bij basisschool De Triangel in Lunteren.

Volgens Bokschoten is het heel leuk en goed voor de kleuters. "Robots zijn de toekomst en het is goed om daar op jonge leeftijd op een speelse manier mee kennis te maken," vertelt ze tegen NPO Radio 1-verslaggever Anne van der Veen.

Onderwijsrobot Eddy heeft menselijke trekjes. Volgens Bokschoten is het goed dat Eddy geen metaalachtig uiterlijk heeft, zo zijn de kleuters er ook niet bang voor. De kleuters vinden de robot heel interessant en proberen de robot zelfs uit te dagen. Een meisje steekt haar tong uit naar Eddy om te plagen. Hij reageert er niet op, want de robot staat nog uit.

Bekijk hier de reportage

De robot kan ook nog niet reageren op wat tegen hem gezegd wordt. "De spraakherkenning werkt nog niet goed genoeg", vertelt Jan-Willem Akkermans, een van de ontwikkelaars van de onderwijsrobot.

Dat er bijvoorbeeld in de zorg de robots zijn die wel kunnen praten is volgens hem niet helemaal waar. "Daar typt iemand achter de schermen in wat de robot moet zeggen, dat zou in het onderwijs veel te veel tijd kosten."

Verslaggever Anne van der Veen met lesrobot Eddy

De angst dat de robot juffen en meesters gaat vervangen is op De Triangel niet aanwezig. "De robot kan niet de liefde en zorg geven die nodig is en ook didactisch is Eddy niet heel sterk", vertellen ze.

Ook de ontwikkelaar heeft niet als ultieme doel de leraar te vervangen. Akkermans vindt dat we de robot als extra lesmateriaal moeten zien. De kleine kinderen kunnen spelenderwijs met de robot leren tellen, de grotere kinderen kunnen de robot zelf programmeren en daar steken ze ook weer wat van op.

De robot heeft trouwens nog wat kinderziekten en werkt niet altijd. De kleuters van juf Bokschoten worden dan ongeduldig. Maar dat is niet erg. "In het onderwijs zijn we gewend flexibel te zijn." En de kleuters mogen als de robot niet werkt gaan buitenspelen. Ook heel nuttig en gezond.

Ster advertentie
Ster advertentie