Achtergrond

Dit waren de meest bepalende mediamomenten van 2017

foto: Jan Roos bij Pauw & Jinekfoto: Jan Roos bij Pauw & Jinek
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit waren de meest bepalende mediamomenten van 2017

[KRO-NCRV] Wat waren volgens de forumleden Arno Kantelberg, hoofdredacteur van Esquire, en Marc Josten, hoofdredacteur omroep Human dé meest bepalende mediamomenten geweest van 2017? Dat was de vraag die ze in De Ochtend gesteld werd, in het laatste Mediaforum van het jaar.

Extreem misdadig

Volgens Josten maakte verreweg één moment de meeste indruk: "De onthullingen over Hollywoodmagnaat Harvey Weinstein in de New York Times, die leidde tot de #metoo-discussie. Dat is echt van een grootsheid die we in jaren niet meer hebben gezien. De impact is zo groot en het gaat maar door. Machtsmisbruik vindt in Hollywood plaats, maar misschien ook wel in het lokale ziekenhuis."

Weinstein wordt Watergate

"Over 100 jaar vergelijken wij de onthullingen over Weinstein met het Watergate-schandaal", meent Josten. Kantelberg vond dat de discussie in Nederland echter ontspoorde, met name in de zaak tussen Jelle Brandt Corstius die Gijs van Dam in de krant en op tv ervan beschuldigde hem te hebben misbruikt. "Een ongelooflijke vertoning. Brandt Corstius eerst bij DWDD, later van Dam en advocaat Peter Plesman bij PAUW. Deze zaak is van een andere orde dan de Weinstein-zaak, maar bevindt zich wel in dezelfde arena. Maar daar hoort het helemaal niet, alles wordt in hetzelfde speelveld gegooid. Het één is extreem misdadig, het andere is onhandig. En dat maakt die hele #metoo-kwestie heel troebel."

Misbruikt door pater

"Er zitten twee belangrijke aspecten aan dit verhaal", vindt Josten. "Hoe rechtstatelijk is het allemaal en in hoeverre worden mensen aan de schandpaal genageld, terwijl het toch niet duidelijk is wat er is gebeurd? Wat ik veel belangrijker vindt: de emancipatie van de slachtoffers. Die hebben de moed gekregen om naar buiten te treden. Eurocommissaris Frans Timmermans, die misbruikt is door een pater, zei daarover dat het hem zóveel moed heeft gekost om dat op te biechten. Dat vind ik belangrijk." In het geval van Jelle Brandt Corstius ligt de fout bij de hoofdredacteur van Trouw, die zijn verhaal als eerste publiceerde. "Hij had Brandt Corstius tegen zichzelf in bescherming moeten nemen. Je moet er wel iets mee doen, met zo’n verhaal, maar niet op de voorpagina van de krant. Dat zou ik gezegd hebben."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Jan Roos was een smeltend ijsje'

Voor Arno Kantelberg is het tv-interview dat Eva Jinek had in het programma Pauw & Jinek met oud-VNL-lijsttrekker Jan Roos hét mediamoment van 2017. "Dit was de complete ontmaskering van deze anti-Oekraïne clown. Bijna karikaturaal. Hij kwam op voor de westerse waarden, zei hij, toen hij lijsttrekker was van VNL. Roos was in dit gesprek homo-onvriendelijk en vrouwonvriendelijk. Hij deed alles fout, hij zat er als een ijsje in de zomer dat langzaam wegsmolt. D66-voorman Alexander Pechtold zat tegenover hem en hij is een politicus die, als zijn tegenstander op de grond ligt, er nog eens vol met zijn laarzen op gaat staan. En dat deed hij nu ook weer."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Roos was daarna weg", vervolgde Kantelberg. "Hij stond in de peilingen op 1 of 2 zetels. Hij was klaar, hij was helemaal afgeserveerd. Maar wat je zag gebeuren in die uitzending: de hiërarchische verhouding tussen Pauw en Jinek verdween. Ze waren vanaf toen van hetzelfde niveau. Een heleboel kwam samen in die uitzending." Josten vond dat ook een spectaculair tv-moment.

Bekijk Het Mediaforum hier terug:

Ster advertentie
Ster advertentie