Achtergrond
NTRVPRO

Kan de 'verhuisgeneratie' iets leren van de 'honkvaste ouderen'?

foto: Wikimedia commonsfoto: Wikimedia commons
  1. Nieuwschevron right
  2. Kan de 'verhuisgeneratie' iets leren van de 'honkvaste ouderen'?

Naomi Steijger (26) behoort naar eigen zeggen tot de 'verhuisgeneratie'. In het afgelopen jaar verhuisde ze maar liefst al vijf keer. En dat terwijl het CBS het landelijk gemiddelde op zeven keer in één leven stelt. Omdat Steijger niet goed weet hoe zich te binden aan een plek ging ze op onderzoek uit.

De trouwe blijvers

In de RadioDoc HONK spreekt Naomi Steijger met verschillende ouderen die het precies andersom doen: "zij zijn 'echte blijvers'. Sommigen wonen al hun hele leven lang in hetzelfde huis", vertelt ze. Sommigen zijn zelfs geboren in het huis waar ze nu – na 80 jaar – nog steeds wonen. Zij zijn 'honkvast'.

Steijger vertelt: "Huid en huis schelen niet voor niets maar één letter. Voor sommige mensen is hun huis helemaal als een huid om hen heen gaan zitten." Zo vertelt één van de 'blijvers': "Een oude boom moet je nooit verplaatsten, dan gaat ie dood. En voor oude mensen geldt hetzelfde."

De nomadische verhuizers

Aan de ene kant heeft de 'verhuisgeneratie', waartoe Naomi Steijger behoort, een continue drang om hun huidige geliefde, werk of woning om te ruilen voor iets nieuws, anders of beters. Maar daarbij maakt de huidige huizenmarkt de situatie voor jonge woningzoekenden ook niet makkelijker.

"De verhuisgeneratie wordt op een bijna gedwongen tot een nomadisch bestaan. Deze woningcrisis komt voort uit jarenlang slecht beleid op wonen", vertelt ze wanneer ze zich afvraagt of goed en betaalbaar wonen eigenlijk niet gewoon een grondrecht zou moeten zijn.

Want hoewel het gras vaak groener aan de overkant lijkt, is Steijger zelf ook op zoek naar een plek waar ze zich echt geborgen voelt, een plek die vertrouwd voelt. Van de ouderen krijgt ze wijze adviezen, zoals "waar je ook gaat, het is nergens volmaakt. Dus je kunt het beste blijven waar je al bent."

Zal het Naomi Steijger lukken om een huis te vinden waar het gras groen genoeg is, waar ze ook kan én ook mag blijven?

Meer radiodocumentaires?

Radio Doc zendt zondag tussen 21.00-22.00 uur een korte en een lange radiodocumentaire uit. Gemaakt door bevlogen radiomakers met een liefde voor geluid. Alle audioverhalen zijn terug te luisteren via de website van 2Doc of NPO Radio 1. En natuurlijk via jouw favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie