Achtergrond

'Op vakantie gingen de kinderen zwemmen en ik las de Bijbel'

foto: Anne van Zantwijkfoto: Anne van Zantwijk
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Op vakantie gingen de kinderen zwemmen en ik las de Bijbel'

Nu Remco Veldhuis het met Kemper dit seizoen rustig aan doet, heeft hij al zijn tijd vrijgemaakt om de Bijbel eens van kaft tot kaft te lezen. En als een cabaretier zijn tanden ergens inzet, levert dat vaak een voorstelling op. Dat is bij Veldhuis niet anders. In ‘Lang verhaal kort’ vat hij de Bijbel samen. "Ik wilde er mijn eigen mening over kunnen geven."

Voor iemand die niet religieus is en door zijn vader daar ook ver vandaan werd gehouden, was het een pittige opgave om de Bijbel te lezen. "Ik heb mijn zomer ervoor opgeofferd. Op vakantie gingen de kinderen zwemmen en moest ik de Bijbel lezen," aldus Veldhuis. "Ik kwam de meest verschrikkelijke verhalen tegen. Oorlogen toen, die je kunt vergelijken met de aanslagen van IS in Aleppo nu. Ik werd echt boos van die bloedvergietverhalen uit Jozua en Richteren. Die verhalen deden me denken aan alles wat je nu op het Achtuurjournaal ziet."

Niet letterlijk

Veldhuis ging langs bij het Nederlands Bijbel Genootschap om te gaan praten over wat hij wilde doen; een voorstelling maken over de Bijbel. Omdat hij er zelf weinig vanaf wist, schakelde hij regisseur en Bijbelkenner Maarten van Voornveld in. De klik was er meteen, merkte hij. "Ons verschil was mooi: ik ben vanuit mijn kerkelijke achtergrond gepokt en gemazeld en weet dat je de teksten niet allemaal zo serieus moet nemen. Maar als je het voor de eerste keer leest, zoals Remco deed, neem je al snel alles heel letterlijk," zegt Van Voornveld.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tijdens het lezen van de Bijbel kwam Veldhuis er wel achter dat het boek zelf onschuldig is. "De een leest het en begint een opvang voor daklozen, de ander leest het en pleegt een aanslag op een abortuskliniek. Het ligt echt aan de mensen zelf hoe zij omgaan met de verhalen uit de Bijbel. Ik vind het dan ook lastig om te zien hoe mensen in de loop der eeuwen het verhaal zo hebben weten te draaien dat zij met toestemming van God verschrikkelijke dingen hebben gedaan."

Bijbel verbindt

Veldhuis besprak zijn vragen over de Bijbel met Van Voornveld. "Wat moeten we vandaag de dag nog met de informatie dat de man eerbied moet hebben voor God en een vrouw voor de man? Dan moet je ook geen vrouwen in de politiek willen. En wat ik ook niet begrijp, is dat iemand roept dat hij liefde is maar vervolgens een vorm daarvan ontkent: homoseksualiteit. Je onderschrijft daarmee dat het boek gewoon mensenwerk is. Vroeger dacht je niet na over deze onderwerpen."

Zo liefdevol is de Bijbel dus niet, vindt Veldhuis. "We moeten niet zo’n grote bek hebben over andermans religie, want ons eigen christelijke boek liegt er ook niet om als het gaat om geweld en steniging. Maar de Bijbel verbindt wel gelovigen en niet-gelovigen. Dat zie je ook terug in mijn voorstelling en in mijn publiek."

Religie als ordening

Als Veldhuis het laatste boek Openbaring heeft gelezen, komt hij dan ook tot de conclusie dat hij milder is gaan denken over religie. "Waar wij vergeten bij stil te staan, is dat religie ooit is begonnen met een ordening te maken van wat goed en kwaad is. Als dát niet was gebeurd, waren we nog steeds bezig om elkaar de hersens in te slaan."

Ster advertentie
Ster advertentie