Buitenland
NOSNTR

Zes maanden na de Russische inval: Hoe kijkt Rusland nu naar de oorlog?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zes maanden na de Russische inval: Hoe kijkt Rusland nu naar de oorlog?

Het is een wrange samenloop van omstandigheden. Op de dag dat Oekraïne elk jaar haar onafhankelijkheid viert van de Sovjet Unie, vechten ze dit jaar opnieuw tegen Russische bezetting. Vandaag is het ook nog eens precies zes maanden geleden dat de Russen binnenvielen.

Onafhankelijkheid en oorlog: zes maanden na de Russisch inval

Video niet beschikbaar

“Er wordt niet stilgestaan bij de datum of bij het feit het een half jaar is”, vertelt Rusland-correspondent Geert Groot Koerkamp in Nieuws en Co. “Hier en daar, op internet of in een enkele krant, wordt de balans op gemaakt. Maar als je de tv aanzet, merk je er eigenlijk niets van.”

Business as usual

“De televisie laat vooral zien dat het business as usual is. Het vandaag op de journaal er vooral over de grote bosbranden die in Rusland plaatsvinden en wat de overheid, Poetin, daar tegen doet. Daar is hij ook de hele tijd mee bezig. Er worden beelden gebracht van een raketinslag in Donetsk, in de zogenaamde volksrepubliek. Maar verder ook niets.”

“Er wordt niet verder stilgestaan bij die datum. Dat heeft ermee te maken dat er dan toch sommige Russen zijn die zullen vragen: het was toch de bedoeling dat het snel voorbij zou zijn? Nu is het een half jaar. Dat wil men kennelijk vermijden.”

Balans

“Er wordt gekeken naar wat er is gebeurd. De Russische media mogen alleen maar de officiële communicatie citeren. Dat is de communicatie van het minister van Defensie. Die zijn al een half jaar bezig om elke dag te berichten hoeveel militaire doelen er zijn geraakt in Oekraïne, wat voor een voortgang de troepen daar hebben gemaakt. Niets over burgerslachtoffers en ook niets over verliezen van de Russische zijde. Het is dus echt business as usual, maar ook om geen onnodige vragen op te roepen.”

Russen

“Er zijn wel peilingen die laten zien dat de veel Russen steunen wat er gebeurt, maar hoe het werkelijk zit, weet je niet. Mensen zijn toch huiverig om zich uit te spreken. Wat beslist zo is, is dat alle Russen merken wat de gevolgen zijn van die zogenaamde militaire operatie. Er zijn natuurlijk allerlei sancties opgelegd. Reizen is veel moeilijker geworden, er is enorme inflatie, er is een enorm tekort aan bepaalde producten. Dat houdt de mensen vooral bezig.”

“De onzekerheid van de dag van morgen en hoe het de komende jaren gaat, houdt alle Russen beslist bezig.”

NC Rusland 6 maandne oorlog

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie