Achtergrond
EONOS

Prins Constantijn maakt van Nederland een ondernemersparadijs

foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Prins Constantijn maakt van Nederland een ondernemersparadijs

Prins Constantijn wil Nederland omvormen tot het Europese epicentrum van startups. Deze boodschap presenteerde hij woensdagavond in de uitzending van Langs de Lijn En Omstreken. "We doen het als land al heel goed wat betreft innovatie en ondernemerschap. Waar het nog aan ontbreekt zijn bedrijven die echt doorgroeien en groot worden."

De prins heeft vorige week voor anderhalf jaar bijgetekend als ambassadeur voor StartupDelta. "Het is een hele leuke functie en de reacties hierop waren heel positief. Dus ik voel me gesteund door een breed platform." Met StartupDelta probeert de prins de best mogelijke groeiomstandigheden te creëren voor jonge bedrijven. "De aankomende tijd willen we een paar gerichte diensten aanbieden. We gaan bedrijven helpen om op belangrijke internationale beurzen te komen en we willen buitenlandse investeerders aantrekken zodat het makkelijk wordt om aan kapitaal te komen."

De persoonlijke rol van de prins is volgens hem een goede manier om contacten te leggen. "Ik kan partijen aan tafel krijgen die anders niet aan tafel zouden zitten." Dit succes blijkt uit de reeks gevarieerde ontmoetingen tot op het hoogste niveau. Zo waren er gesprekken met Tesla-baas Elon Musk, Ali Baba-oprichter Jack Ma en met Tim Cook en Eric Schmidt, respectievelijk de CEO’s van Apple en Google.

Deze culturele uitwisseling is volgens prins Constantijn heel nuttig: "Er is in het buitenland al een investeringscultuur die wij nu pas een beetje leren kennen. Eén waarin er meer durf is om risico’s te nemen. Dit kan op termijn leiden tot meer succesvolle ondernemingen."

Blockchain techniek

Een voorbeeld van een geslaagd innovatief bedrijf is DutchChain van Rutger van Zuidam. "We werken met 'Blockchain-technologie' die geld precies terecht kan laten komen waar het nodig is en wat zo nodig ook weer teruggehaald kan worden." Deze techniek kan volgens Zuidam worden toegepast door de overheid, die jaarlijks voor een slordige 121 miljard euro aan toeslagen overmaakt. "Daar gaat vaak iets fout en elk jaar kan maar liefst 500 miljoen euro niet meer worden teruggehaald. Met blockchain techniek kan dat wel."

Netwerken is volgens prins Constantijn heel belangrijk voor startups. Daarom organiseert zijn organisatie ook dit jaar weer het StartupFest waar ondernemers met een visie in contact kunnen komen met investeerders. "Dit zijn bijeenkomsten waar je aan tafel kunt zitten met de mensen die je verder kunnen helpen."

Of de prins zelf een goede investeerder zou zijn, weet hij nog niet precies. "Maar ik geloof wel dat ik er langzamerhand beter in begin te worden."

Prins Constantijn organiseert StartupFest Europe

Ster advertentie
Ster advertentie