Achtergrond
NTRVPRO

Gaan we wonen op de maan?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gaan we wonen op de maan?

Na ruim vijftig jaar willen de Amerikanen opnieuw astronauten naar de maan brengen. Deze keer om er permanent te gaan wonen. En ruimtevaartbedrijven mogen ook meedoen. Ze hopen ijswater van de maan te kunnen omzetten naar brandstof en dan met een raket door te reizen naar Mars. Ook China, Rusland, Japan, India en Europa hebben maanambities. Maar wat gaan we daar nou echt doen? Deze week in DOCS: een aflevering over het verlangen om de ruimte te gaan verkennen.

#163 - Tussenstop: de maan - DOCS

Post planetaire toekomst

Podcastmaker René van Es spreekt ruimtevaartpioniers en liefhebbers van de kosmos. Eén van hen is Angelo Vermeulen, ruimtevaart onderzoeker aan de TU Delft. Hij is ook bioloog en maakt interactieve kunstinstallaties op het snijvlak van techniek en ecologie.

"Ik weet dat het heel controversieel is voor sommige mensen maar ik geloof echt in een post planetaire toekomst. Er zullen mensen op de maan leven, er zullen mensen op Mars leven, er zullen ook mensen in ruimtestations leven in grote ruimteschepen."

Mars simulatiesessie

Angelo wil graag astronaut worden. Een droom die moeilijk te realiseren is, maar hij gaat ervoor. Zo deed hij mee aan de Mars simulatiemissie van NASA op Hawaii. Een missie waarbij ze zo goed mogelijk de omstandigheden op de rode planeet nabootsten om ervaring op te doen voor het echte werk. Samen met vijf anderen, sloot hij zich vier maanden op in een habitat ergens op een vulkaan omringd door gestolde lava. Ze deden er wetenschappelijke experimenten en mochten alleen naar buiten in namaak ruimtepakken.

"Ik miste het echte ruimtevaartgevoel, want, ja, de meubels komen uit Walmart of uit Ikea. Dus dat helpt al niet echt om je aan de ruimte te herinneren. Als je naar buiten kijkt, zie je nog altijd een blauwe hemel waar af en toe een keer een vogel doorheen vliegt. Dus het gevecht om dat vol te houden, om te doen alsof je op Mars zit, dat vraagt wel wat inspanning. En ik moet eerlijk zeggen dat dat één van de grote psychologische uitdagingen was tijdens de missie, vond ik persoonlijk."

Koloniseren van de ruimte

Terwijl de ruimtevaartpioniers oefenen, wordt er ondertussen gewerkt aan nieuwe technologie om de ruimte te koloniseren. Om vanaf de maan door te reizen naar Mars, is er water nodig om brandstof voor raketten te maken. Dat kan misschien op de maan zelf worden gemaakt, als er genoeg water wordt gevonden. Er wordt ook gesproken over mijnbouw op onze bijplaneet.

Van wie is de maan?

Marjolijn van Heemstra, schrijver en theatermaker, houdt zich veel bezig met de filosofische en maatschappelijke kijk op de ruimtevaart. Volgens haar wordt de maan nu vooral gezien als landingsplaats en tussenstation op weg naar Mars.

"Maar de maan is natuurlijk altijd veel meer geweest. Al sinds het begin van de mensheid kijken we omhoog naar die maan. Dat was onze eerste chronometer, dus de maan verdeelde een brij van tijd in overzichtelijke maanden. De maan vertelde wanneer we konden oogsten en wanneer we konden zaaien. En de maan heeft onze cultuur enorm beïnvloed, onze taal beïnvloed. Ze beïnvloedt ons water, allerlei dieren migreren op de maan. De maan is een gigantisch belangrijke aanwezigheid. Dus we hebben heel veel ruimte, ook in de media, voor de technische overwinningen. Maar die andere vragen, die heel veel mensen hebben: wat gaan we daar doen? Van wie is de maan? Mag dit allemaal? Die vragen krijgen niet zoveel aandacht. Maar ze zijn er wel."

DOCS

Iedere week brengt DOCS persoonlijke, indringende documentaires over zeer uiteenlopende onderwerpen. Soms actueel, soms tijdloos, altijd bijzonder. De documentaires van DOCS zijn onder andere te horen in de NPO Luister app, of via de website of app van NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie