Buitenland
EO

United Launch Alliance stuurt Peregrine naar de maan, wat heeft een bedrijf eraan?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. United Launch Alliance stuurt Peregrine naar de maan, wat heeft een bedrijf eraan?

Vanochtend werd succesvol een raket met daarin een robotvoertuig gelanceerd richting de maan. Als de robot, genaamd Peregrine, eind februari succesvol op de maan zou landen, is het de eerste commerciële maanlanding ooit. Wat heeft een bedrijf daar eigenlijk aan? "Bedrijven willen maanreizen van bijvoorbeeld NASA faciliteren", zegt ruimtevaartdeskundige Rob van den Berg.

Hoe verdien je geld aan een maanlanding? (8 januari 2024) - Geld of je leven

Van den Berg, voormalig wetenschapsdirecteur van Space Expo in Noordwijk, volgt de poging op de voet. Wat deze uniek maakt, is dat het een raket is van een commercieel bedrijf, het Amerikaanse United Launch Alliance (ULA). Een maanlanding is niet bepaald goedkoop, vertelt Van den Berg: "Bij zo'n onbemande reis heb je het al over honderden miljoenen, maar je ziet met bedrijven nu wel dat de prijzen flink naar beneden gaan."

Dat geld wordt opgehoest door de NASA. Het is een investering om te laten zien dat het bedrijf een betrouwbare partner is bij toekomstige ruimtereizen, vertelt Van den Berg. "Uiteindelijk zijn het landen die naar de maan gaan, maar bedrijven denken: 'wij kunnen dit faciliteren. We kunnen ervoor zorgen dat wij goedkope raketten hebben of betrouwbare en goedkopere landers hebben om jullie vracht naar de maan te brengen'."

NASA, die in 1969 voor het eerst een mens op de maan zette, wil terug naar de maan. "Het idee is om rond 2027 weer een Amerikaan op de maan te zetten, met als toekomstbeeld om uiteindelijk ervoor te zorgen dat de mens langdurig op de maan aanwezig is. Dan heb je infrastructuur nodig, je moet gebouwen bouwen, er moeten wegen komen, eten, instrumenten. Dat wordt een enorme markt", vertelt Van den Berg.

Bedrijven zoals ULA springen hierop in, stelt hij. Het is niet de enige dat dat doet; dit jaar gaan er wel meer commerciële Amerikaanse raketten de ruimte in. "Als je het nu goed doet, is de kans natuurlijk heel groot dat NASA je gaat inhuren."

'Onduidelijk of het lukt'

Of de Peregrine uiteindelijk op de maan zal landen is nog maar de vraag. Er kan veel misgaan, vertelt Van den Berg: "De landing is wel één van de moeilijkste momenten. Een heel groot gedeelte moet automatisch gebeuren. Je hebt geen atmosfeer, je hebt geen parachute en je remraketten moeten werken na al die tijd in de ruimte gebombardeerd te zijn door kosmische straling, dus er kan van alles misgaan." Dit gebeurde ook vaak: er zijn de afgelopen jaren verschillende maanlanders gecrasht.

Hoe kun je geld verdienen aan een maanlanding

Geld of je leven

Geld of je leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Wil je meer Geld of je leven? Alle gesprekken over de staat van de economie vind je in onze podcast.

Klik hier om je te abonneren

Ster advertentie
Ster advertentie