Achtergrond

‘Debat over Wilders gaat altijd gepaard met emotie’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Debat over Wilders gaat altijd gepaard met emotie’

PVV-leider Geert Wilders demonstreerde gisteren in Arnhem tegen de benoeming van Ahmed Marcouch als burgemeester. Een paar honderd mensen waren komen opdraven. Wel een item in het journaal, geen aandacht in de Moslimkrant. Welke afweging maken redacties?

Mediaforumlid Pieter Klok is adjunct-hoofdredacteur van de Volkskrant en heeft met zijn redactie geworsteld of ze een stuk over de demonstratie moesten schrijven of niet. “Sommige mensen vinden dat we al te veel aandacht aan Wilders besteden. Anderen vinden het zorgelijk wat hij doet: het is wel de eerste demonstratie tegen een burgermeesterbenoeming in Nederland."

Een lastige afweging, vindt Klok. "En de PVV is de tweede partij van Nederland, dus móét je wel aandacht besteden aan wat ze doen. Daar schipperen we altijd tussen. Gisteren hebben we het volgende besloten: als hij met drie man is, doen we het niet. Als hij er alleen voor de media staat, moet je voorzichtig zijn."

'Precies de juiste plek'

Toen het om een paar honderd man bleek te gaan, werd het een ander verhaal vindt Klok. "Verder moet je altijd kijken naar journalistieke relevantie. En dat is bij Wilders moeilijk, want het debat over Wilders gaat altijd gepaard met emotie. Ook op de redactie. Dus het is vaak moeilijk om sec een journalistieke afweging te maken."

Uiteindelijk stond er in de Volkskrant een stuk op pagina 16, boven een advertentie. “Dat was denk ik precies de juiste plek.”

Brahim Bourzik, hoofdredacteur van de Moslimkrant, heeft geen aandacht besteed aan de demonstratie. “Wilders gijzelt de media. Elke redactie maakt constant de afweging: gaan we aandacht aan hem besteden of niet? Dat doet hij heel erg goed."

'Voor mij geen nieuws'

"Het had mij verbaasd als hij níet naar Arnhem was gegaan. Dat was pas nieuws geweest voor mij! De Moslimkrant heeft er geen aandacht aan besteed. Wij liggen niet meer wakker van wat meneer Wilders allemaal doet.”

Bekijk hier het Mediaforum

Ster advertentie
Ster advertentie