Achtergrond
KRO-NCRV

Staatssecretaris Visser: Mariniers gaan vooralsnog gewoon naar Vlissingen

foto: 1 op 1foto: 1 op 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Staatssecretaris Visser: Mariniers gaan vooralsnog gewoon naar Vlissingen

Het formele besluit om de kazerne daadwerkelijk te verplaatsen naar Zeeland wordt volgend jaar genomen. "Wat wij nu zien is dat er een discussie is ontstaan," aldus Visser. "We werken nu uit: wat komt er in Vlissingen en wat betekent dat voor de mariniers." Maar volgens de bewindsvrouw zijn er in 2012 twee besluiten genomen, namelijk dat de mariniers weggaan uit Doorn en in Vlissingen terecht komen. "De Kamer heeft daarmee ingestemd. Wij werken dat besluit nu uit."

Om de verhuizing van de kazerne naar Vlissingen is een hoop te doen. Twee derde van de mariniers zou hebben aangegeven het Korps te verlaten als de verhuizing naar Zeeland wordt doorgezet, zo berichtte RTV Utrecht onlangs. Voor de elitetroepen zou Vlissingen niet centraal genoeg liggen, voor hun partners is het bijvoorbeeld erg lastig om daar werk te vinden. Ook zouden de mariniers minder mogelijkheden hebben om oefeningen goed uit te voeren.

Investeringen

Het ministerie van Defensie maakte donderdag bekend dat het nieuw materieel voortaan zoveel mogelijk gaat inkopen bij Nederlandse bedrijven. Nu de tijd van bezuinigen bij defensie tot het verleden behoort, moet er weer volop geïnvesteerd worden om de materiële achterstanden in te lopen. Staatssecretaris Visser is belast met die taak en wil dat Nederlandse bedrijven zoveel mogelijk meeprofiteren.

Nederland heeft volgens de staatssecretaris te lang geteerd op het vredesdividend van de Amerikanen. Momenteel komt zelfs de grondwettelijke taak, het beveiligen en beschermen van het eigen grondgebied, in gevaar. “De krijgsmacht kan een aantal zaken wel, en een aantal zaken niet tegelijkertijd. Dat betekent dat we meer moeten investeren.” Dit jaar is daar al anderhalf miljard euro voor vrijgemaakt.

JSF

Een heikel punt blijft de aanschaf van 37 F35 gevechtsvliegtuigen – de JSF. Eind september stortte voor het eerst een gevechtsvliegtuig neer in de Verenigde Staten, vanwege een scheur in de brandstofleiding. Sindsdien staan de vliegtuigen aan de grond. Visser kan niet zeggen of het vliegtuig voor het einde van het jaar weer vliegt. "Zolang het onderzoek loopt, staat het vliegtuig nog aan de grond."

Door toenemende dreiging in alle hoeken van de wereld is het volgens Visser nu echt noodzaak defensie te versterken. "De wereld is veranderd, het gaat niet alleen meer om landen, maar om groepen die Nederland willen aanvallen,” aldus Visser, die erkent dat ook staten nog altijd een gevaar vormen. "Het is niet voor niets dat we net een NAVO-oefening hebben gedaan in Noorwegen. We moeten ons beschermen tegen de Russen, onder andere."

Ster advertentie
Ster advertentie