Achtergrond

Spookdorpen in Galicië: de onstuitbare leegloop van het Spaanse binnenland

foto: Lex Rietmanfoto: Lex Rietman
  1. Nieuwschevron right
  2. Spookdorpen in Galicië: de onstuitbare leegloop van het Spaanse binnenland

[KRO-NCRV] Spanje heeft een van de laagste geboortecijfers ter wereld. De bevolking krimpt en het land telt inmiddels al tweemaal zoveel vijftigplussers als jongeren onder de achttien. Volgens een recente studie van Bank of America Merrill Lynch zal Spanje in 2050 na Japan het meest vergrijsde land op aarde zijn.

In het binnenland van Galicië, in het noordwesten van Spanje, is de toestand nu al alarmerend. "Sinds 1986 zijn er in Galicië meer sterfgevallen dan geboortes", zegt onderzoeker Julio Hernández Borge van de universiteit van Santiago de Compostela. Daar komt bij dat Galicië van oudsher een regio van emigranten is geweest. In de eerste helft van de vorige eeuw vertrokken veel Galiciërs naar Zuid-Amerika, Zwitserland en Frankrijk, daarna ook naar de grote industriesteden in Spanje.

In 1300 Galicische dorpskernen woont nu helemaal niemand meer. Honderden andere dorpen worden met uitsterven bedreigd, met name in de Galicische provincies Lugo en Ourense.

Vergrijzing

San Xoán de Río is één van de gemeenten waar meer dan de helft van de bevolking ouder dan 65 jaar is. De 580 inwoners wonen verspreid over de hoofdplaats (één bar, één kleine supermarkt) en een paar dozijn gehuchten. De bevolkingsdichtheid in de gemeente is nog geen tien inwoners per vierkante kilometer.

De regionale autoriteiten weten niet hoe ze het tij moeten keren. Veel verder dan spotjes uitzenden waarin ze de bevolking oproepen om toch maar vooral kinderen te maken komen ze niet. Het is meer dan twijfelachtig of dat veel zin heeft in een gemeente als San Xoán, waar de gemiddelde leeftijd ruim boven de 50 jaar is. Bakker José Manuel (29) wijst op hét grote probleem: "Behalve in de landbouw zijn hier bijna geen banen. Jongeren willen dat werk niet meer doen. Daarom trekken ze bijna allemaal naar de stad.''

Bekijk hier de reportage:

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie