Achtergrond
KRO-NCRV

Geldstraffen voor vaccinatieweigeraars? 'Win het vertrouwen van ouders terug'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Geldstraffen voor vaccinatieweigeraars? 'Win het vertrouwen van ouders terug'

De vaccinatiegraad blijft dalen. VVD wil dat het kabinet gaat onderzoeken of ouders die hun kinderen niet inenten tegen ziekten, financieel gestraft kunnen worden. Een slecht idee volgens kinderarts Martine de Vries. "Er zijn nog veel wegen te bewandelen voordat je op dit soort straffen overgaat", zegt zij in Spraakmakers.

VVD-Kamerlid Hayke Veldman zei in de Tweede Kamer na te denken over een geldstraf voor ouders die hun kinderen niet laten inenten. Hij verwees naar de maatregel die onlangs in Australië is ingevoerd, waar ouders die niet laten vaccineren worden gekort op de kinderbijslag.

Verregaande maatregelen

"Ik heb geen taboes. Ik maak me zorgen over de dalende vaccinatiegraad en daarmee het stijgende infectierisico in Nederland", zei Veldman tijdens het debat. "We moeten bereid zijn om dus ook na te denken over verregaande maatregelen waarvan we hopen dat we ze uiteindelijk nooit hoeven in te zetten."

Een "slecht idee" noemt Sanne Windey het plan van de VVD. "Ik denk dat je daarmee nog meer tegendruk krijgt van mensen die twijfelen, dat het wantrouwen heviger wordt." Windey twijfelde lang of ze haar kind wel wilde laten vaccineren en schreef hier voor Vrij Nederland een groot artikel over. Het "vertrouwen in de wetenschap" trok haar uiteindelijk over de streep.

Vertrouwen terugwinnen

Ook kinderarts Martine de Vries ziet niets in geldstraffen voor vaccinatieweigeraars. Ze ziet meer heil in ouders goed voorlichten en het vertrouwen terugwinnen. "Het werkt als je mensen, die op social media twijfels hebben geuit, rondleidt in een ziekenhuis en ze laat zien wat er gebeurt."

Quote

Ouders zijn gewoon wat angstig

Henrike ter Horst

Volgens jeugdarts Henrike ter Horst draait het inderdaad om "juiste informatie". Op het consultatiebureau komt ze steeds vaker ouders tegen die twijfelen over vaccinaties voor hun kinderen. "Deze ouders willen ook gewoon het beste voor hun kind", zegt Ter Horst. "Ouders zijn gewoon wat angstig, twijfelen aan bepaalde vaccinaties of de bijwerkingen."

Volgens de jeugdarts is het daarom zo belangrijk om ouders te voorzien van de juiste informatie. "Veel informatie is versnipperd. Voordat je bij goede sites terechtkomt heb je ook al slechte sites gevonden die onzin verspreiden."

In deze special neemt NPO Focus de meest gehoorde bezwaren tegen vaccinaties onder de loep.

Ster advertentie
Ster advertentie