Verhelst schrijft Poëziegeschenk: 'Theater is een fantastisch thema'
- Nieuws
- Verhelst schrijft Poëziegeschenk: 'Theater is een fantastisch thema'
[KRO-NCRV] “Het is gelukkig niet alleen dat wat zich afspeelt in de Schouwburg, maar het is eigenlijk bijna de definitie van het leven.” Dat zegt de Vlaamse dichter Peter Verhelst over het thema van de Poëzieweek 2018: theater.
Verhelst was te gast bij De Ochtend omdat hij het geschenk zal schrijven voor de Poëzieweek week in 2018. Alhoewel, zal schrijven? Hij heeft het al geschreven. “Het is al klaar. Soms komt een gedicht snel en soms doe je er jaren over. Maar het onderwerp ken ik, want ik ben al meer dan 15 jaar aan het werk in theater.”
Fantastisch thema
“Het lijkt een beetje een raar thema, maar ik vind het een fantastisch thema.” Volgens Verhelst is dit thema erg breed. “Zodra je twee lichamen in een ruimte hebt, heb je theater. Het mooiste theater zie je op pleinen. Hoe mensen, hoe lichamen reageren tegenover elkaar.”
“Eigenlijk zou iedereen verplicht moeten worden om één keer per maand een half uur op een plein te gaan zitten.” Volgens Verhelst is het ongelooflijk wat je daar ziet. “Je ziet de hele wereld. Je ziet alles wat in onze mogelijkheid ligt om contact te zoeken of om contact te verbreken. Je ziet letterlijk hoe lichamen zich naar elkaar buigen, hoe mensen kijken naar elkaar, hoe mensen niet kijken naar elkaar."
Dat is volgens hem echt theater. “Het gaat om wat het is om mens te zijn. Daar zie je het letterlijk en dan wordt het heel leuk om daar woorden voor te verzinnen en om dat te condenseren naar iets wat veel korter is: in gedichten dus."
Dans
Onder het thema theater valt volgens Verhelst ook dans. Maar ook dat definieert hij breder dan verschillende dansstijlen of bewegen op muziek. “Mensen zijn constant in de weer met dat lichaam van hen. En dat is echt één van mijn obsessies, de lichamen, die wonderlijke warme machines, die fantastische dingen doen. Ook al zijn de beweging soms banaal. Alles is een vorm van dans.” En dat is eigenlijk iets wat door alle tien gedichten heen walst. “De menselijke bewegingen die soms miniem zijn.”
Verhelst heeft zich in zijn gedichten laten inspireren door Shakespeare en Samuel Beckett. “Twee fantastische schrijvers die mij ook als mens ongelooflijk hebben beroerd.” Al eeuwenlang wordt Shakespeare gespeeld en dat is volgens Verhelst niet toevallig. “Zoals het Griekse mythes zijn die wij nog kennen, die eeuwen geleden zijn geschreven en die nu nog op de één of andere manier een soort betekenis lijken te hebben.”
Video niet beschikbaar