Achtergrond
KRO-NCRV

'Chaos Ter Apel heeft effect op motivatie van asielzoekers tijdens inburgering'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Chaos Ter Apel heeft effect op motivatie van asielzoekers tijdens inburgering'

We moeten uitkijken voor het effect van de chaos in Ter Apel op het uiteindelijke inburgeren van asielzoekers. Dat zegt Tamar de Waal, rechtsfilosoof aan de Universiteit van Amsterdam, bij Spraakmakers. "Als mensen te lang in een centrum zitten en moeten wachten zorgt dat voor psychische schade en apathie. Dat heeft effecten hun levenskracht en motivatie daarna."

Volgens De Waal moeten we het probleem in twee aspecten onderscheiden. Op de eerste plek de directe humanitaire hulp die niet op orde is, en daarnaast de structurele vraag: hoe gaan we dit op langere termijn regelen? Hoe het met migranten gaat is als de kanarie in de kolenmijn, zegt De Waal. "Je ziet hier alles wat Nederland in de brede zin niet op orde heeft." De rechtsfilosoof doelt op de bezuinigingen in de sociale voorzieningen en de woningcrisis. "Het komt allemaal samen."

Luister het volledige gesprek met De Waal in Spraakmakers hieronder terug.

Tamar de Waal over het inburgeren van asielzoekers

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie