Achtergrond

Bonneux: Drink gerust 15 glazen per week

BNNVARA
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bonneux: Drink gerust 15 glazen per week

Het is bijzonder als je tegenwoordig niet meer bekend bent met de Schijf van Vijf. Roken is slecht voor je gezondheid en elk glas alcohol dat je drinkt zou je levensduur direct verkorten. De adviezen voor een gezond en langer leven worden ons tegenwoordig dagelijks door de strot geduwd. Wat zijn deze adviezen eigenlijk waard? In De Nieuws BV was epidemioloog en verzorgingsarts Dr. Luc Bonneux te gast om hierover te praten.

Verbazing

Bonneux viel van zijn stoel toen hij las dat er rond ging dat elk glas alcohol schadelijk is voor de gezondheid. De cijfers waarop deze journalisten hun verhaal hadden gebaseerd zijn compleet verkeerd geïnterpreteerd volgens Bonneux. Hoeveel glazen alcohol per dag zijn toegestaan volgens Bonneux: "15 tot 20 eenheden per week kan echt geen kwaad. Het kan zelfs beschermend werken tegen cardiovasculaire sterfte".

Quote

Verslaving is het grote gevaar van alcohol, het matig drinken niet

Dr. Luc Bonneux

Volgens Bonneux is het verhaal over het enorme gevaar van alcohol overtrokken omdat er niet zorgvuldig is gekeken naar de cijfers. "Er is geen toename van sterfte bij 10 glazen per week. Tot 20 glazen per week is er een toename, maar die is niet significant te noemen. De cijfers waar dat artikel op was gebaseerd laten dat ook gewoon zien."

Quote

Ik ben van de&nbsp;<em>science based medicine,&nbsp;</em>feiten en cijfers,&nbsp;daar blijkt dit gewoon uit

Dr. Luc Bonneux

"We weten al 70 jaar heel veel van alcohol. En één recent verschenen artikel zou alles wat we weten veranderen? Dat leek mij stug, de journalisten hebben de cijfers in dit artikel helemaal niet gelezen. Er blijkt dus uit dat artikel dat wat wij allang wisten over alcohol bijna allemaal waar is." Het probleem is volgens Bonneux niet het risico voor matige drinkers. "Vooral de mensen die niet kunnen matigen lopen gevaar, en die kun je van tevoren niet aanwijzen." Bonneux wilt niemand aanmoedigen tot drinken, maar het echte gevaar is verslaving, niet het drinken zelf.

Roken

Alcohol mag dan minder schadelijk zijn dan vaak wordt gezegd, voor roken geldt dit absoluut niet. Volgens Bonneux hebben rokers één heel groot voordeel. "Roken is zo slecht voor je gezondheid dat je alle andere dingen, zoals het meer drinken dan 3 glazen, gerust kunt doen." Volgens Bonneux blijkt uit veel cijfers dat de schade van roken zoveel malen groter is dan die van ongezond drinken of eten. "Stop meteen als je nog rookt, zo niet hoef je je ook geen zorgen meer te maken over andere gezondheidsrisico’s"

Niet dikker

Worden we dikker? Obesitas en suikerziekte lijken, als men afgaat op het nieuws, de laatste jaren gigantisch toegenomen. "Ik volg veel overzichtsartikelen, uit de cijfers blijkt maar heel weinig bewijs voor deze gegevens." Volgens Bonneux staat buiten kijf dat wanneer je meer calorieën inneemt dan je verbrandt, je dikker wordt. "Obesitas is al jaren niet meer significant toegenomen. We worden wel ouder, op latere leeftijd ook vaak dikker, meer niet."

Quote

Obesitas is geen sluipmoordenaar

Dr. Luc Bonneux

Ook de toegenomen hoeveelheid diabetespatienten is volgens Bonneux overtrokken. "Wie zoekt zal vinden, er is veel meer onderzoek naar diabetes en dus meer resultaat. Veel meer gevallen zijn bekend maar tegelijkertijd ook veel beter te behandelen. Rond 1980-1990 zijn we wel veel dikker geworden, daar plukken we qua gezondheidsrisico’s nu de vruchten van." Suikerziekte is volgens Bonneux vanzelfsprekend nooit een goed gegeven maar het is volgens hem geen ‘sluipmoordenaar’ zoals vaak wordt beweerd. "Het RIVM geeft al jaren alle met leeftijd gecorrigeerde data uit. Dat zijn keiharde bewijzen die aantonen dat we de laatste tijd niet dunner worden, maar zeker niet dikker."

Religie

Volgens Bonneux hebben we tegenwoordig te maken met een gezondheidsrage. Hij vergelijkt de huidige discours met die van religie. "Vroeger ging het om een leven na de dood. Je moest hard werken, sober leven, goed naar de kerk. Daar draaide alles om. Het gaat nu alleen nog maar om het leven vóór de dood, en dat willen we allemaal rekken." Bonneux is naar eigen zeggen geen enkel verband tegengekomen tussen gezond eten en levensduur. Het is volgens hem overduidelijk welke voedingsmiddelen ongezond zijn. Gezonde voedingsmiddelen, die je leven significant verlengen, zijn volgens Bonneux veel moeilijker aan te tonen op basis van cijfers.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Facebook en Twitter

Ster advertentie
Ster advertentie