Achtergrond
BNNVARA

Uitgezette Olga Andropova: Ik ben in paniek en een beetje depressief

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Uitgezette Olga Andropova: Ik ben in paniek en een beetje depressief

'Het gaat niet goed met ons. Ik ben niet thuis. Ik ben in paniek en een beetje depressief. Maar ik moet wel fit blijven om het voor de kinderen vol te blijven houden.' Dat vertelt Olga Andropova in De Nieuws BV. Zij werd afgelopen zaterdag samen met haar man en drie kinderen Nederland uitgezet.

Uitgezet

Afgelopen zaterdagochtend is zij met haar man Victor en hun drie kinderen Maksim (14), Denis (10) en Arina (5) teruggestuurd naar Oekraïne. Ze hebben 17 jaar – deels illegaal – in Nederland gewoond. Eind juni werden ze door tien agenten 's ochtends vroeg uit hun woning gehaald en naar een detentiecentrum gebracht. Zaterdagochtend om 4.00 uur werden ze omringd door politie naar Schiphol gebracht.

"Wij werden met negen man marechaussee in het vliegtuig gezet", vertelt Olga, "ik, mijn man Victor en onze oudste zoon moesten met onze handen op onze rug het vliegtuig in lopen, ieder begeleid door twee agenten." De hele vlucht heeft Olga alleen maar gehuild.

Bij aankomst in Kiev, was er niks geregeld. Via hun vrienden in Nederland, is Kerk in Actie benaderd. Zij hebben een kerk in Kiev bereid gevonden de familie tijdelijk op te nemen.

'Wat denk je dat dat met een kind doet?'

Martine Goeman van Defence for Children vindt het van de zotte dat er zo met kinderen wordt omgegaan en dat ze op deze manier worden 'gedumpt' in het land van herkomst, zonder enige vorm van opvang. "Wat denk je dat dat met een kind doet?"

Quote

Het belangrijk voor de familie is, dat ze zoveel mogelijk steun in Oekraïne zoeken

Martine Goeman

Olga vertelt dat de kinderen in shock zijn en dat ze vanmiddag een afspraak hebben bij een psycholoog. Ook dat is door vrienden uit Nederland voor ze geregeld. Goeman denkt niet dat de familie nog kans maakt om terug te komen in Nederland: "Dat heb ik niet meegemaakt in de afgelopen 10 jaar in Nederland. Het belangrijk voor de familie is, dat ze zoveel mogelijk steun in Oekraïne zoeken."

Uitgezette Olga Andropova: 'Ik ben in paniek en een beetje depressief'

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Facebook en Twitter

Ster advertentie
Ster advertentie