Achtergrond
EONOS

‘Mantelzorg is soms zwaar maar ook heel mooi’

foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Mantelzorg is soms zwaar maar ook heel mooi’

Boodschappen doen voor je moeder, de administratie bijhouden voor je opa, of de zorg van kinderen overnemen als een ouder komt te overlijden, het zijn allemaal vormen van mantelzorg. Deze zorg kan zwaar en intensief zijn, maar tegelijkertijd zijn er ook veel momenten van geluk en dankbaarheid.

Mantelzorgorganisatie Mezzo verzamelt al deze momenten voor een Nationaal Mozaïek, en Antje Monteiro onthult dit op 10 november, de Dag van de Mantelzorg. Bij Langs de Lijn En Omstreken zijn Antje Monteiro en mantelzorgster Debbie Kap te gast.

"Ik heb zelf jarenlang voor mijn vader gezorgd, en toen mijn zus overleed ook voor haar drie dochters. En nu zorg ik voor mijn moeder die ernstig ziek is, dus ik zit er middenin", vertelt Antje. Toch kende de actrice mantelzorgorganisatie Mezzo niet. "Ik wou dat ik het had geweten. Een plek waar je terecht kunt als je het niet meer ziet zitten, of als je praktische hulp nodig hebt. Het gevoel dat je er niet alleen voor staat."

Glas halfvol

Het Nationaal Mozaïek is een verzameling van kostbare mantelzorgmomenten. Eén van de inzendingen is van Debbie Kap, die vijf jaar lang voor haar moeder heeft gezorgd. Door al het verdriet heen, hadden zij ook veel lol met elkaar. Zo wilde Debbies moeder haar dochter bedanken met een ring voor alles wat ze deed. Debbie wilde ook graag iets voor haar moeder kopen. "Mijn moeder antwoordde op haar beste Engels dat ze ‘a kiss’ wilde, maar ik verstond ‘een kist’. Waarop ik reageerde met ‘Hè bah ma!’. We kwamen er uiteindelijk achter dat we elkaar verkeerd hadden begrepen, maar we hebben toen zo gelachen!"

Antje heeft al veel herkenbare kippenvelmomenten binnen zien komen voor het Nationaal Mozaïek. "Je kunt alles in het leven zwaar bekijken, maar je kunt ook focussen op de mooie momenten. Ik kies ervoor om het glas halfvol te zien." De meest kostbare herinnering van Antje kwam van haar nichtje. "Ik kan niet meer veranderen dat mijn moeder is overleden, maar ik ben heel dankbaar dat wij elkaar daardoor zo goed hebben leren kennen."

Onderschat

Naast deze mooie, kostbare momenten, kan het ook zwaar zijn om mantelzorg te verlenen. Zo belandde Debbie in een burn-out. "Nog voordat ik een burn-out kreeg, zei ik al dat ik een halve vrouw, halve moeder en halve collega was. Zo voelde het echt. Ik kon alles alleen maar half doen, ik was nergens 100 procent. Dat vreet aan jezelf, maar ook aan je gezin." Antje herkent dit. "Het is mentaal heel zwaar om iemand te verzorgen en die te zien lijden. Nu ik de zorg voor mijn moeder heb, lever ik lunchafspraken, diners en bioscoopbezoekjes in, maar dat is een keuze."

De huidige maatschappij maakt het volgens Antje ook moeilijk voor de mantelzorg. "We leven in een tijd waarin we bezig zijn met onszelf, en daartoe gedwongen worden. Maar mantelzorg is een groeimoment voor je eigen ik." Dit beaamt Debbie ook. "Zorg dragen voor mijn moeder was eigenlijk heel vanzelfsprekend, want je zorgt gewoon voor iemand van wie je houdt."

Volgens Debbie kan er wel nog winst behaald worden, zeker vanuit de overheid. "Mantelzorg wordt vreselijk onderschat. Ze willen mensen zo lang mogelijk thuishouden, maar er moet een keuze zijn. Zowel voor degene die het aangaat, als degene die het moeten oplossen." Ze voelt daarom ook ontzettend de drang om iets te veranderen. “Het allerliefst wil ik een prachtig verzorgingstehuis opzetten, waarin een bureau zit die mantelzorgers begeleiden en hulp kunnen bieden bij vragen.”

Wilt u graag een mantelzorgmoment toevoegen aan het Nationaal Mozaiek? Dat kan via www.mezzo.nl/mantelzorgmoment

Antje Monteiro over mantelzorg

Ster advertentie
Ster advertentie