Achtergrond
EO

Hoe schadelijk is jongensbesnijdenis?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe schadelijk is jongensbesnijdenis?

Het IJslandse parlement bespreekt deze week een voorstel om rituele besnijdenis bij jongens te verbieden. Als dat voorstel wordt aangenomen, mogen jongens alleen nog maar besneden worden als er een medische noodzaak is. Anders kan er een gevangenisstraf van maximaal zes jaar worden opgelegd in IJsland. Moet deze regeling ook in Nederland toegepast worden? Een debat bij Dit is de Dag.

"Ja," zegt kinderuroloog Tom de Jong. "Als ik naar de eed van Hippocatres kijk, waar je belooft dat je geen niet-geïndiceerde ingreep doet bij een wilsonbekwaam individu, is dat een logisch antwoord. Want jongensbesnijdenis is zo'n niet-geïndiceerde ingreep en uit onderzoek blijkt dat het zelfs ongezond is."

"Nee," zegt Rasit Bal, voorzitter van Contactorgaan Moslims en Overheid. "Het maakt deel uit van de religieuze identiteit van veel mannen op de wereld en daarbij hoort dat mannen besneden door het leven gaan. Dat is eeuwen zo geweest en het is altijd goed gegaan. We zitten niet te wachten op een verbod."

Complicaties

Kinderuroloog de Jong wijst ook op bijkomende medische problemen: "Op de lange termijn is het aantal complicaties van besnijdenis twintig procent, blijkt uit onderzoeken uit Iran en Turkije. Dat is veel."

Strafrechtadvocaat Onno de Jong, ook te gast bij Dit is de Dag, denkt dat artsen in het geval van complicaties vooral aangifte moeten gaan doen bij het Openbaar Ministerie. "Geef het aan als kindermishandeling bij het OM. Het is genitale verminking, want je doet het bij iemand die wilsonbekwaam is."

Rasit Bal snapt de zorgen van zijn tafelgenoten: "Ouders willen dat hun kinderen goed worden besneden. Bij mijn weten gaat dat op de goede manier. Maar als het fout gaat, stap dan naar de rechter, want ook ouders kunnen aangifte doen als de arts iets verkeerd gedaan heeft."

Moet jongensbesnijdenis strafbaar gesteld worden?

Ster advertentie
Ster advertentie