'Draag je een niqaab? Dan geen uitkering'
- Nieuws
- 'Draag je een niqaab? Dan geen uitkering'
[EO] Het CDA in Gouda wil vrouwen die zich volledig sluieren met de zogenaamde niqaab korten op hun uitkering. Fractievoorzitter Huibert van Rossum roept het college van Gouda op om na te gaan of gezichtsbedekkende kleding via de APV verboden kan worden. In Dit is de Dag ging Van Rossum in debat met niqaabdraagster Karima Rahmani, van de werkgroep 'Blijf van mijn niqaab af.'
Video niet beschikbaar
Naakt rondlopen
Volgens fractievoorzitter Van Rossum past een niqaab niet in een 'open samenleving' en bemoeilijkt het de communicatie bij het zoeken naar een baan. "Of je nou naakt rondloopt of volledig gesluierd bent, wat je binnen je huis doet moet je zelf weten. Maar als je in de open publieke ruimte bezig bent, dan heb je rechten en plichten. En waarom zou je investeren in iemand als die zelf de keuze maakt om niet mee te doen aan de samenleving?" Rahmani is dat niet met hem eens. "In plaats van dat niqaabvrouwen hun sluier afdoen, zouden werkgevers een niqaab gewoon moeten accepteren."
Rahmani vindt dat we moeten kijken naar de oorzaak. "Niemand wil gaan studeren om vervolgens een uitkering aan te moeten vragen omdat ze niet mee kan draaien. Ik begrijp niet waarom iemand de neus of de wangen van een vrouw moet zien als zij een factuur in boekt. Er zijn zeker wel functies waarbij het handig is als je het gezicht ziet, maar niqaabdraagsters zullen daar waarschijnlijk dan niet gaan werken."
Individuele keuze
Volgens Van Rossum mag de gemeenschap niet lijden onder een individuele keuze om een niqaab te dragen. "Het gaat er uiteindelijk over wat je collectief als samenleving met elkaar opbrengt. Iedereen heeft zijn eigen keuzevrijheid, maar als het gaat om aanspraak maken op collectieve voorzieningen, dan vinden wij dat er best wel prikkels mogen zijn. Die kunnen zitten in een tegenprestatie, zodat er wel mee wordt gedaan."
Rahmani vindt dat demoniserend en stigmatiserend, en volgens haar draagt het niet bij aan de acceptatie van deze vrouwen. "Werkgevers nemen de vrouwen niet aan omdat er zoveel al over hun gezegd is. En dan gaan we zeggen, nu wil ze aanspraak maken op het collectief. Dat is de omgekeerde wereld. Uiteindelijk wordt de niqaabdraagster zelf haar eigen werkgever, of huisvrouw. Dat is toch wel heel triest. Ze willen juist bijdragen aan het collectief."
Callcenter
De niqaabdraagsters hebben het gevoel in een wurggreep gehouden te worden, terwijl ze graag willen werken. "Volgens mij kan iedereen mij goed verstaan, dus ik kan eventueel in een callcenter werken. Maar ook daar word je niet aangenomen met een niqaab, vanwege de negatieve beeldvorming die er is. De niqaab afdoen is voor mij geen optie, we moeten daarom kijken naar een manier hoe we meer acceptatie kunnen creëren."