Achtergrond
KRO-NCRV

OMT-lid Marc Bonten: voer een gezondheidspas in naar Frans voorbeeld

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. OMT-lid Marc Bonten: voer een gezondheidspas in naar Frans voorbeeld

Volg het Franse coronabeleid en kom met een verplichte gezondheidspas. Dat bepleit OMT-lid Marc Bonten. Dus wie een avondje uit wil, moet een vaccinatie- of testbewijs laten zien. "Het gaat er ook om dat je mensen moet stimuleren om zich te laten vaccineren", vertelt hij in 1 op 1. "We moeten elkaar beschermen voor de mensen die zich niet kunnen beschermen."

1,5-meter maatregel

Morgen komt het Outbreak Management Team (OMT) weer bijeen. Op de agenda van het raadgevend orgaan voor het Nederlandse coronabeleid staan dan onder meer het loslaten van de 1,5-metermaatregel en de afschaffing van de mondkapjesplicht.

Of deze restricties dan op de schop mogen, wil arts-microbioloog en OMT-lid Bonten niet zeggen aan Sven Kockelmann. Wel wil hij kwijt dat het verstandig is om 'stapje voor stapje deze maatregelen los te te laten'. Verder verwacht hij niet dat we dit najaar afscheid gaan nemen van de anderhalve meter als voorzorgsmaatregel.

Als het aan Bonten ligt, mag het kabinet op andere vlakken het coronabeleid flink aanscherpen. Daarvoor zijn er redenen genoeg: de vaccinatiegraad is gestokt in ons land, terwijl je voor het onder de duim krijgen van de besmettelijke Delta-variant het aantal ongevaccineerden tenminste onder de 10 procent moet krijgen volgens immunologen. Daarbij blijft een verdere daling van het aantal coronapatiënten uit.

'Pass Sanitaire'

Volg dan ook het Franse voorbeeld, is het devies van Bonten. Daar zijn begin augustus strengere coronaregels van kracht geworden. Zo moet het zorgpersoneel zich verplicht laten vaccineren en Fransen die uit eten willen, moeten sindsdien aan de deur een vaccinatie- of testbewijs overhandigen. Deze 'pass sanitaire' moet ook worden getoond bij entree van het vliegtuig, de trein en de bus. Ook wie een café, bioscoop, theater of museum bezoekt, moet een geldige pas overhandigen.

Zelfs voor een bezoek aan het ziekenhuis moeten Fransen bewijzen dat ze getest of gevaccineerd zijn, behalve op de spoedeisende hulp. Deze maatregelen gelden overigens ook voor buitenlanders. Zo moeten in Frankrijk Nederlanders die zijn gevaccineerd dat aantonen via de CoronaCheck-app.

Op vakantie in Frankrijk

Bonten was met zijn gezin van de zomer op vakantie in Frankrijk en het viel hem op bij restaurant- en terrasbezoek dat daar niemand moeilijk deed over deze pass sanitaire. Dat deze maatregelen tot een tweedeling in de samenleving kunnen gaan leiden, neemt hij voor kennisgeving aan.

"De tijd is gekomen dat zo'n strenge maatregel breed ingezet mag worden wat mij betreft. Het kan niet zo zijn dat een klein deel van de bevolking het grotere deel van de bevolking dat wél is gevaccineerd en uit deze coronacrisis wil, in gijzeling houdt."

Daarnaast meent Bonten dat het gratis testen op corona straks een gepasseerd station moet zijn. Tenminste, voor mensen die nog niet zijn ingeënt zijn. "Ik ben dan niet tegen het betalen voor een test. Je hebt immers de kans gehad je te laten vaccineren."

Barmhartigheid

Het overnemen van een vaccinatieplicht voor zorgpersoneel naar Frans voorbeeld, vindt Bonten vooralsnog een brug te ver. De urgentie van deze maatregel ontgaat hem ook. Zo is de vaccinatiegraad van het ziekenhuispersoneel van het Universitair Medisch Centrum Utrecht, waaraan Bonten ook verbonden is, al behoorlijk hoog. "Die vaccinatiegraad ligt op de 97 procent. Wel of geen vaccinatieplicht op de werkplek is ook helemaal geen discussie binnen de ziekenhuizen. Al is het alleen maar omdat je je ook laat vaccineren uit een soort barmhartigheid tegenover je patiënten. Het laatste wat je wil als arts of als verpleegkundige is een virus overdragen."

Derde prik

Gaan we dan ook straks naar een derde prik toe? Farmaceut en vaccin-producent BionTech-Pfizer heeft hierop al eerder gezinspeeld en onder immunologen wordt een booster gezien als een serieuze optie gelet op de aanhoudende opmars van de Delta-variant en de gestage afname van de antistoffen in het lichaam van gevaccineerden na verloop van tijd.

Vandaag maakte het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) bekend dit niet dringend nodig te vinden voor volledig gevaccineerden in het algemeen. Extra doses moeten alleen worden overwogen voor mensen met een ernstig verzwakt immuunsysteem. Bonten kan zich wel vinden in de conclusies van het EMA. "Ik heb liever dat we gaan naar een vaccinatiegraad van 90 procent dan de huidige 80 procent waar nu op zitten en dan nog een derde keer gaan prikken."

Coronamedicijn

Ondertussen heeft de hoogleraar medische microbiologie en coördinator infectieziekten en epidemiologie aan het UMC Utrecht zijn handen vol aan een belangrijk COVID-19-project. Bonten leidt het onderzoek in Nederland naar een nieuw te ontwikkelen geneesmiddel voor coronapatiënten die ervoor moet zorgen dat de ernst van het virus afneemt en patiënten sneller herstellen van het virus.

Twee maanden geleden begon het UMC Utrecht haar onderzoek naar het middel 'ensovibep', maar er zijn nog tientallen deelnemers nodig als proefpersonen.

Dit coronamedicijn in aanleg zit nog in 'fase 2' van het onderzoek, maar Bonten is nu al gunstig gestemd over de afloop. "Dit kan op termijn een oplossing zijn voor de mensen waar het vaccin niet werkt." Mocht zo'n geneesmiddel goedgekeurd zijn en worden uitgerold, dan is dit geen alternatief voor vaccineren, zo benadrukt Bonten. "Prikken is goedkoper en helpt beter in de strijd tegen het virus."

Sven Kockelmann in gesprek met Marc Bonten

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie