Achtergrond
KRO-NCRV

'Liesbeth van Tongeren loopt gewoon weg van 26.000 mensen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Liesbeth van Tongeren loopt gewoon weg van 26.000 mensen'

Sinds de nieuwe regering hebben al zes Kamerleden de Tweede Kamer verlaten. Onder anderen Linda Voortman en Liesbeth van Tongeren (beiden GroenLinks) kiezen voor een baan als wethouder. "Van Tongeren had een open brief aan haar kiezers moeten schrijven."

Dat zegt politicoloog André Krouwel vanmorgen in het NPO Radio 1-programma Spraakmakers. "Ze heeft haar keus totaal niet gecommuniceerd en loopt gewoon weg van 26.000 mensen." Krouwel doelt op de ruim 26.000 voorkeursstemmen die Van Tongeren wist te behalen in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen. "En dan wordt er nu gezegd: dank, ik ga lekker iets anders doen." Namelijk, zij wordt wethouder Duurzaamheid in Den Haag. Van Tongeren laat in een reactie aan Spraakmakers weten dat ze denkt in die functie meer te kunnen doen voor de partij en haar idealen.

Toewijding publieke zaak

Ook Pierre Heijnen (PvdA) vertrok in 2013 uit de Kamer en reageert in de uitzending op dat besluit. "Ik zat 6,5 jaar in de Kamer toen er een advertentie langskwam. Mijn vrouw zei: 'Dit is de baan die je ooit je droombaan noemde'. Ik was 59 en na 35 jaar in de politiek besloot ik de knoop door te hakken." Zo werd Heijnen voorzitter van het College van Bestuur van ROC Mondriaan in Den Haag.

Voor een commercieel bedrijf had hij de politiek niet verlaten. "Je moet niet voor je eigen belang de publieke zaak de rug toe keren. Het gaat immers om je toewijding aan de publieke zaak. Je hebt idealen, wil de samenwerking beter maken. Of je dat nou doet bij een gemeente, de Tweede Kamer of regering: de plek is daar onder geschikt aan."

Geen frustratie

Heijnen zat echter wel in een andere situatie dan Liesbeth van Tongeren. "Ik had niet zo veel voorkeursstemmen en dat maakt wel enig verschil, vind ik. Wanneer je een persoonlijke campagne hebt gevoerd, die gehonoreerd is door de kiezer, weet ik niet hoe die afweging bij mijzelf had plaatsgevonden."

Heijnen voelde zich vrij 'ja' te zeggen tegen een nieuwe functie, omdat hij niet opnieuw de fractiesecretaris werd. "Dat was geen frustratie, maar ik voelde de ruimte om verder te kijken."

4 jaar is 4 jaar?

Overigens vindt politicoloog Krouwel niet dat Kamerleden per se hun vier jaar moeten afmaken. Sommige politici worden immers op de lijst gezet vanwege hun bestuurlijke kwaliteiten, maar komen lang niet altijd op een bestuursfunctie terecht. "Dan snap ik dat zij vervolgens voor een plek kiezen waar zij beter tot hun recht komen. Maar het is iets anders als je echt campagne hebt gevoerd en op voorkeursstemmen bent gekozen."

Ster advertentie
Ster advertentie