Achtergrond

Woordvoerder Pussy Riot op intensive care: is hij vergiftigd?

BNNVARA
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Woordvoerder Pussy Riot op intensive care: is hij vergiftigd?

De Russisch-Canadese activist Pjotr Verzilov ligt in kritieke toestand op de intensive care in Moskou met verschijnselen van vergiftiging. Is het waarschijnlijk dat de activist vergiftigd is? Rusland-expert Hubert Smeets van Raam op Rusland, Emile Affolter, woordvoerder van Amnesty International en Jacob de Boer, hoogleraar milieuchemie en toxicologie aan de VU Amsterdam praten erover in De Nieuws BV.

Kritieke toestand maar buiten levensgevaar

Verzilov is een bekend gezicht geworden nadat hij bij de finale van het WK voetbal in Rusland het veld op rende om te protesteren tegen het beleid van Poetin. Afgelopen dinsdag was hij in de rechtbank voor een zaak rondom Veronica Nikoelsjina, een vooraanstaand lid van Pussy Riot die in maart dit jaar betrokken was bij een demonstratie tegen Poetin. Verzilov verloor opeens zijn gezichts- en spraakvermogen toen hij de rechtbank verliet. Op Meduza wordt gemeld dat doktoren denken dat de activist met choline esterase remmer is vergiftigd. Op dit moment ligt hij nog in kritieke toestand in het ziekenhuis, maar is buiten levensgevaar.

Quote

Pjotr Verzilov deed veel meer dan die protestactie op het WK

Emile Affolter, Amnesty International

Opvallend is dat de familie van Verzilov niet bij hem in het ziekenhuis wordt toegelaten. Hubert Smeets: "Pjotr Verzilov en andere leden van Pussy Riot zijn opgenomen in een keten van procedures. Als de ene veroordeling is geweest, wacht er alweer een nieuwe procedure. Zo blijven ze van de straat. In Nederland is dit verboden, maar in Rusland is zoiets mogelijk."

Het is moeilijk om te zeggen of Verzilov vergiftigd is, omdat de Russische pers er weinig over bericht. Smeets: "De meer Kremlin-gezinde pers verklaart dat de activist drugs heeft gebruikt." Emile Affolter heeft Verzilov vorig jaar nog ontmoet. Affolter: "Hij was in 2016 in Nederland. De indruk die hij op mij maakte is iemand die erg activistisch is. Hij is al heel lang betrokken is bij mensenrechtenbeweging en heel bewust bezig met acties die ook aandacht trekken buiten Rusland. Hij weet goed wat werkt en speelt een belangrijke rol in de oppositie. Hij heeft meer gedaan dan alleen de protestactie op het WK. Hij is ook mede-oprichter van een kritische nieuwssite."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Intimidatie

Amnesty International heeft kreeg via een goede vriend van Verzilov in Rusland te horen dat dat Verzilov eerst een document moet tekenen voor zijn familie bij hem kan komen. Maar, dat gaat niet, aangezien hij volgens de laatste bericht buiten bewustzijn is. Smeets zegt dat er in Rusland wel vaker oppositieleden vergiftigd lijken te zijn. Smeets: "Een oppositionele kritische krant Novaya Gazeta verloor 10 jaar geleden een belangrijke redacteur door een vrij duistere allergie-aanval. Zij hebben lang niets bericht over deze situatie, maar onlangs publiceerde zij een onderzoek waarin ze aannemelijk probeerden te maken dat het toch om een vergiftiging ging."

De leden van Pussy Riot hebben niet alleen te maken met vervolging in de rechtbank, maar ook met heftigere situaties. "Er is ook een keten van aanvallen. Tijdens de Spelen in Sotsji zijn er leden van Pussy Riot met zwepen in elkaar geslagen. Ze zijn met verf beklad. Ze hebben echt te maken met intimidatie op straat."

Quote

Als je het puur chemisch bekijkt ligt een vergiftiging met neurotoxinen voor de hand.

Jacob de Boer, toxicoloog

Neurotoxinen

Als toxicoloog Jacob de Boer de verschijnselen uit de berichtgeving in acht neemt ziet hij drie mogelijkheden. De Boer: "Het kunnen neurotoxinen zijn. Dat zijn middelen die op het zenuwstelsel werken. Het zou ook een herseninfarct kunnen zijn, maar dat lijkt mij onwaarschijnlijker." De mogelijkheid dat Verzilov drugs heeft gebruikt lijkt hem minder waarschijnlijk. De Boer: "Bij het gebruik van drugs zie je vaak andere verschijnselen, zoals hallucineren. Het is natuurlijk moeilijk om van afstand te kijken, maar als je het puur chemisch bekijkt, ligt een vergiftiging met neurotoxinen voor de hand. Ook daar zijn weer duizenden soorten van, dus welke precies en in welke hoeveelheid is lastig te zeggen."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Facebook en Twitter

Ster advertentie
Ster advertentie