Nieuws in de zomer: drie opmerkelijke komkommers
- Nieuws
- Nieuws in de zomer: drie opmerkelijke komkommers
We zitten middenin de zomervakantie, en dus ook in de spreekwoordelijke komkommertijd: een relatief nieuwsluwe periode waarin verhalen die normaal misschien een alinea zouden vullen, breed uitgemeten worden.
Video niet beschikbaar
Jan-Kees Emmer, mediastrateeg en oud-adjunct van De Telegraaf, kan enorm genieten van 'komkommerverhalen'. "Het geeft ruimte voor licht, relativerend nieuws. Als ik met dit soort verhalen wakker word, word ik heel blij."
Ook noemt hij het een creatieve periode voor journalisten, omdat ze met minder nieuws tóch een krant of programma moeten vullen. Hieronder drie typische komkommerverhalen:
Chocoladedief
Bijvoorbeeld het verhaal van Hendrik, de 96-jarige chocoladesteler uit Emmen. De man is al tientallen keren betrapt op het stelen van chocoladerepen. Voor justitie was de maat nu vol en moest hij voor de rechter verschijnen. Hij kwam niet opdagen maar kreeg wel een boete van 300 euro.
Nóg opmerkelijker aan het verhaal is dat Hendrik de rest van zijn boodschappen wel netjes afrekent. Waarom de hoogbejaarde man weigert te betalen voor chocola is vooralsnog onduidelijk.
Snelwegschutter
Volgens onderzoeksjournalist Thomas Muntz is de snelwegschutter uit augustus 2011 "het ultieme, sublieme komkommertijdverhaal". In de regio Rotterdam sneuvelden er achter- en zijruiten van auto’s. En in diezelfde periode was er een man in Amerika die rondreed en op mensen schoot. "Er ontstond eigenlijk een vorm van komkommerhysterie. Iedereen had het erover. Dat moest toch wel iemand zijn die in de berm lag met een geweer."
Maar het bleek lang niet zo spannend. Muntz: "Het waren steentjes die omhoog kwamen en de ruiten kapot maakten". Maar het bestaan van een mogelijke schutter was daarvoor dagelijks in het nieuws. "Ik weet niet of er in 2011 al liveblogs waren maar nu zouden die er zeker geweest zijn over de snelwegschutter."
Bijtsnoek
Drentse overheden hebben het momenteel druk met een bijtgrage snoek. De 11-jarige Mirthe schrok enorm van een vis die zich in de zwemplas Schoonhoven aan haar knie vastklampte.
Het verhaal ontwikkelt zich nog steeds. De gemeente opperde de vissen te evacueren naar een naastgelegen vijver. Visclubs waren daar enthousiast over. Maar deskundigen zeggen echter dat het weghalen van de vissen consequenties kan hebben voor het lokale ecosysteem.
Jan-Kees Emmer: "Dit stuk had ik, als ik nog bij de Telegraaf werkte, op de voorpagina gezet. Dan had ik er een follow-up over gemaakt, en misschien nog wel drie dagen. Ik omarm de komkommertijd."