Burgemeester verwerpt kritiek op wegsturen cameraploeg
- Nieuws
- Burgemeester verwerpt kritiek op wegsturen cameraploeg
[KRO-NCRV] Burgemeester Agnes van Ardenne van de gemeente Westland bestrijdt dat zij een journalist van het actualiteitenprogramma EenVandaag ten onrechte hinderde in zijn werk. Om de raadsvergadering ordelijk te laten verlopen, verbood zij een cameraploeg van EenVandaag te filmen in de raadzaal.
EenVandaag maakt een serie in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. Daarbij wilde de rubriek een LPF-raadslid portretteren in de gemeente Westland, waar Agnes van Ardenne interim-burgemeester is.
Niet toegestaan
Van Ardenne besloot dat de cameraploeg van EenVandaag niet mocht filmen in de raadzaal. "Het volgen van één raadslid met een cameraploeg is tijdens de raadsvergadering niet toegestaan", aldus de burgemeester, vanmorgen in het programma De Ochtend. Ook buiten de raadszaal mocht niet gefilmd worden. De burgemeester wilde namelijk niet dat, op momenten waarop de raadsvergadering kort onderbroken kon worden voor onderling overleg van de raadsleden, zij geconfronteerd zouden kunnen worden met een cameraploeg."Dat hebben we klip en klaar duidelijk gemaakt", zegt Van Ardenne.
Van Ardenne: "Raadsleden moeten onbevangen hun werk kunnen doen. We hebben 39 raadsleden. Als alle omroepen maal 39 iets willen opnemen, komen we niet aan vergaderen toe. Dus vanwege de orde is het niet toegewezen. Er mag natuurlijk altijd in de raadzaal worden gefilmd als er geen vergadering is, net als elders in het gemeentehuis."
Volgens haar is er niets aan de hand, en sluit zij aan bij landelijk beleid op dit gebied. "In de rechtbank en de Tweede Kamer mag er gefilmd worden, maar onder strikte voorwaarden. En niet altijd op de momenten waarop journalisten dat graag willen", aldus Van Ardenne, die tijdens de drie kabinetten-Balkenende staatssecretaris en later minister van Ontwikkelingssamenwerking was.
Het was geen verrassing
EenVandaag wist vooraf precies wat de voorwaarden waren, zegt ze. "Ook filmen elders in het gemeentehuis was niet mogelijk, omdat die ruimten nodig waren voor overleg tijdens de raadsvergadering. Dus het was allemaal geen verrassing voor de cameraploeg. Er waren inderdaad wel andere ploegen van regionale en lokale omroepen in de vergaderzaal, maar zij staan in de coulissen om de raadsvergadering in algemene zin te filmen. Dat is niet te vergelijken met dit verzoek."
Filmen 'niet gepast'
Was het niet beter geweest de kwestie even voor te leggen aan de raad, wil forumlid Joost Oranje van Nieuwsuur weten. Misschien hebben de raadsleden helemaal geen problemen met een rondlopende cameraman? Volgens de burgemeester zou dat juist een precedent scheppen: "Naar de gemeenteraadsverkiezingen toe kan je dan niet meer tegen anderen zeggen: dat doen we niet meer. Bovendien: er zijn beelden van de raadsvergadering beschikbaar, dus het was niet onmogelijk deze reportage te maken. Het individueel opnemen van een raadslid vond en vind ik niet gepast." Zij stelt desgevraagd dat de politieke achtergrond van het betrokken LPF-raadslid geen rol heeft gespeeld bij haar afweging.
Hek om een journalist
Volgens Oranje zet de burgemeester met haar besluit een hekje om een journalist, terwijl ze juist een voorbeeldfunctie heeft om de pers vrij zijn werk te laten doen. Van Ardenne is dat niet met hem eens. "Wij hebben de hekken openstaan, we worden rechtstreeks gevolgd door media voor kijkers thuis. We kunnen beelden beschikbaar stellen. Maar cameraploegen de raadszaal binnen laten komen voor 39 raadsleden, dat is niet werkbaar".
"U geeft hiermee een raar signaal af," houdt Joost Oranje vol. "Dat is uw mening, ik denk dat we nu uit zijn gepraat", aldus Van Ardenne.
Luister hier naar de burgemeester in het Mediaforum:
Het Mediaforum