Achtergrond
KRO-NCRV

'We hebben een rolmodel als Lieke Martens in de technologie nodig'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'We hebben een rolmodel als Lieke Martens in de technologie nodig'

"Het vooroordeel dat technologie alleen iets voor jongens is, moet verdwijnen." Dat zegt initiatiefneemster van Female Tech Heroes Ingelou Stol. Het netwerk moet ervoor zorgen dat er meer vrouwen in de technologische industrie gaan werken.

Veel bedrijven willen een zo divers mogelijk team omdat dat vaak leidt tot betere resultaten. Dat bleek ook uit onderzoek van de UvA. Toch blijft het aantal vrouwen, zeker in de technologische sector, flink achter. Neelie Kroes, ambassadrice van het initiatief, pleit nu voor een vrouwenquotum. "Ik heb me er lang tegen verzet, maar ik zie dat het zo langzaam gaat. Als we zo doorgaan, duurt het nog twee eeuwen voor mannen en vrouwen gelijk vertegenwoordigd zijn."

Wanneer vrouwen door het quotum 'excuustruus' worden genoemd, zou Kroes hun willen adviseren zich daar niets van aan te trekken. "Als je daar zit heb je een grotere verantwoordelijkheid om te bewijzen dat het terecht is dat jij die baan hebt gekregen."

Risicomijdend

Een van de redenen dat er nog maar zo weinig vrouwen in de technologische sector werken, is volgens Stol dat vrouwen vaak kritischer naar zichzelf kijken dan mannen. Een ander probleem is het hardnekkige vooroordeel dat techniek iets voor jongens is. "We hebben echt meer vrouwelijke rolmodellen nodig", zegt Stol. "Eigenlijk hebben we een rolmodel als Lieke Martens in de technologie nodig."

"Vrouwen moeten minder risicomijdend gedrag laten zien." Kroes ziet dat vrouwen liever voor iets kiezen waarvan ze weten dat ze er goed in zijn. Daarnaast moeten meisjes volgens haar van jongs af aan al enthousiast gemaakt worden voor technologie, zowel thuis als op school. "Moeders moeten hun dochters heel duidelijk maken dat die mogelijkheid er óók is."

Alle leeftijden

Ondanks dat ze het belang om jong te beginnen met technologie groot vinden, zet Female Tech Heroes ook in op oudere vrouwen. Het rolmodel van Kroes zelf is een Italiaanse vrouw van 72 die een research project over robotisering doet.

"Toen ze 16 was ging ze al trouwen, van haar man mocht ze niet reizen en geen onderwijs. Vlak nadat haar man stierf, is ze alles gaan doen wat ze eigenlijk had gewild en ze is heel ver gekomen." Kroes vindt dan ook dat niemand moet zeggen dat hij of zij te oud is om nog aan iets nieuws te beginnen.

Female Tech Heroes wordt vandaag gelanceerd op de High Tech Campus in Eindhoven.

Neelie Kroes en Ingelou Stol over Female Tech Heroes

Ster advertentie
Ster advertentie