Achtergrond

Record aantal inzendingen podcastprijs

foto: Foto: NPO Radio 1foto: Foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Record aantal inzendingen podcastprijs

[NTR] De eerste NTR Podcastprijs - een aanmoedigingsprijs voor jonge podcastmakers uit Nederland en Vlaanderen - leidt tot een record aantal inzendingen. Uit de 45 ingezonden podcasts zijn tien genomineerden gekozen die deze zomer op NPO Radio 1 te horen zijn.

Voorheen heette deze prijs de NTR Radioprijs. Gezien de groeiende populariteit van de podcast besloot de NTR de naam van deze jaarlijkse prijs te wijzigen. Zes Nederlandse podcastmakers behoren tot de genomineerden en vier Vlaamse.

Opvallend is het aantal onderzoeksjournalistieke podcasts, over de bitcoin en over privacy. Ook inzendingen die de maatschappelijke betrokkenheid van de makers tonen vallen op, met verhalen over eenzaamheid onder ouderen en de export van tweedehands kleding.

Publieksprijs

Op zondag 2 september is de uitreiking van de NTR Podcastprijs. Een onafhankelijke vakjury - onder voorzitterschap van NPO Radio 1-coördinator Wim Eikelboom - bepaalt welke van de nominaties de eerste en tweede prijs in de wacht slepen. Naast deze prijzen is er ook dit jaar weer een Publieksprijs. Het programma dat op Facebook de meeste likes krijgt, ontvangt eveneens op 2 september deze onderscheiding.

De genomineerde programma’s zijn deze zomer te beluisteren op NPO Radio 1 in Radio Doc (NTR/VPRO) op de zondagen 29 juli, 5, 12, 19 en 26 augustus 2018 om 21.00 uur. En online via de Facebook-pagina van NTR Podcastprijs.

De genomineerden zijn:

MARJOLEIN KNOL: RTV Drenthe, met haar driedelige podcastserie 'Oerend HarTT', met drie sterke verhalen over het jaarlijkse motorevenement TT Assen.

NIAN BAKAL: Kleurrijke kwesties met 'Taboekind', een gesprek tussen Nian en haar moeder over haar gehandicapte zus. Het gaat over het taboe op gehandicapte kinderen in families met een migratie-achtergrond.

MEIKE VAN ROOSMALEN: podcastapp TREES (HUMAN/VPRO) met 'Stiekum filmen op het plein', een verhaal over een bedrijf dat stiekem voorbijgangers filmt in de openbare ruimte. Wordt hier de privacy geschonden?

THIJS VAN DORSSEN: Reporter Podcast, met 'De bitcoin of wie betaalt de cryptorekening?' over de schaduwwereld die de bitcoin met zich meebrengt.

CATO BELJAARS: student RITCS in Brussel met 'Gamegirl' over invoering van een sociaal kredietsysteem in China en de vraag of dat in Europa ook haalbaar zou kunnen zijn.

LENTE DE VIL: opleiding Journalistiek, Hogeschool Thomas More, Mechelen met 'The secret life of secondhand clothing', over oude kleren die hun weg vinden naar Oeganda.

KITTY MUNNICHS EN FAY TROOST: master Journalistiek RUG met 'Forever alone', over twintigers in hun zoektocht in de liefde en relatie-hoppen.

ROBIN VAN GELDER EN RUBEN PEST: VPRO Dorst, met 'Het maakbare geweten", driedelige podcastserie over de werking van ons geweten.

MARCIA SANDEE: podcast- en filmmaker (HKU) met 'Tussen dorp en stad', waarin Marcia terugkeert naar het dorp waarin ze is opgegroeid. Een persoonlijke zoektocht naar een plek waar je thuis kunt zijn.

NAOMI STEIJGER EN TIMO TEMBUYSER: Toneelacademie Maastricht, met '88 Woningraten - Een verzet tegen eenzaamheid in de grote stad', waarin de makers de bewoners van een flatgebouw in Den Haag vragen een koor te vormen als ultieme vorm van samenzijn en een requiem tegen eenzaamheid.

JOPPE PEETERS: opleiding RITCS, Brussel, met 'Vijf jaar voor een nachtegaal', waarin Erik de Hoog vertelt over het ontstaan van een succesvolle lp met de titel 'zang der vogels'.

ELIEN DUMON: opleiding journalistiek Arteveldehogeschool, Gent met 'Omgaan met vergeten', een portret van een man die zorgt voor zijn dementerende echtgenoot.

Ster advertentie
Ster advertentie