Achtergrond
EONOS

Levensverhalen inwoners Feanwâldsterwâl vastgelegd

foto: Tryntsje Nauta en Marieke Kijk in de Vegtefoto: Tryntsje Nauta en Marieke Kijk in de Vegte
  1. Nieuwschevron right
  2. Levensverhalen inwoners Feanwâldsterwâl vastgelegd

Sjoerd Litjens (41) was zes jaar oud toen hij met zijn ouders terechtkwam in het Friese dorpje Feanwâldsterwâl. Inmiddels woont hij er al lang niet meer, maar voor het project Iepen Doarp keerde hij terug om portretten te maken van 128 huishoudens in het dorp.

Documentairemaker Litjens is jarenlang journalist geweest, maar merkte dat hij beperkt werd in de verhalen die hij wilde vertellen. "Het succes of falen van iemand, de uitzondering, is in de reguliere journalistiek vaak de aanleiding om een verhaal te vertellen. Ik vind vaak meer waarheid en schoonheid in het alledaagse. Van het graspolletje in de dakgoot waar iemand van kan genieten bijvoorbeeld. Dat zit ook in een van onze portretten."

Litjens ging op zoek naar verhalen die vertellen hoe en waarom mensen wonen waar ze wonen. Eerder deed hij dat voor een mini-documentaire over Herxen, een dorpje vlakbij Zwolle. Daar ontstond ook het idee om in Feanwâldsterwâl aan de slag te gaan. "In Herxen vroegen we mensen welke verhalen we moeten vertellen, wie we moeten spreken? Toen zei iemand: waarom interview je niet iedereen? Dat idee bleef hangen. Bovendien werd Leeuwarden-Fryslan in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa, met als thema: Iepen mienskip, oftewel, open gemeenschap. Een goede aanleiding om mee aan de slag te gaan."

Sjoerd Litjens legt levensverhalen van inwoners Feanwâldsterwâl vast

Feanwâldsterwâl (in het Nederlands Veenwoudsterwal), dat in 2011 pas de dorpsstatus kreeg, kent zo'n 400 inwoners. Gemeenschapszin en onderlinge binding is het centrale thema in alle verhalen van Iepen Doar(p). "Verhalen over de Friese taal en de omgeving en over dingen die bewoners met en voor elkaar doen."

We lichten drie portretten uit:

Geen poeha

In de eerste aflevering zien we de eigenaren van het café in Feanwâldsterwâl. "Het cafe is een jaar lang voor ons als makers een thuis geweest. Het item heet 'geen poeha', dat typeert de mensen goed, en typeert ook het dorp."

De buurmans

In deze aflevering horen we twee mannen die vanuit de Randstad zijn verhuisd naar Feanwâldsterwâl. "Ze snappen heel goed wat je moet doen in zo'n kleine gemeenschap om mee te doen. Je kan in je blote kont achter de heg gaan zitten, maar daar kan je niet altijd blijven. Je moet op een zeker moment onderdeel worden van de gemeenschap."

Het onverwachte

We horen in dit portret het verhaal van een 80-jarige man die niet weg wil uit Feanwâldsterwâl. "De man houdt van avontuur, vertelt over beren in de Rocky Mountains en stelt daar tegenover zijn comfortabele voorspelbare thuis, de plek waar hij wil sterven."

Litjens werkte voor dit project samen met fotografen Trytnsje Nauta en Marieke Kijk in de Vegte en audiomakers Sippy Tigchelaar en Hester Heite. De andere afleveringen zijn hier te vinden. Tot en met 13 augustus wordt er elke werkdag een nieuwe aflevering geplaatst.

Ster advertentie
Ster advertentie