Achtergrond
KRO-NCRV

Deze mensen lieten zich eerst niet, maar later wél vaccineren

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze mensen lieten zich eerst niet, maar later wél vaccineren

Sociaal psycholoog Paul van Lange vindt het belangrijk dat er meer mensen aan het woord komen die aanvankelijk géén coronavaccinatie wilden, maar deze later toch zijn gaan halen. Dit kan volgens hem helpen om ongevaccineerden te verleiden zich toch in te laten inenten. In Spraakmakers twee verhalen van mensen die om verschillende redenen tóch een prik zijn gaan halen.

Video niet beschikbaar

Individuele verhalen en effect op gedrag

Terwijl de besmettingscijfers in rap tempo stijgen, neemt ook de tweedeling tussen gevaccineerden en ongevaccineerden in de samenleving toe. "Mensen kunnen ontzettend veel overwegingen hebben waarom ze zich niet laten vaccineren, maar ook waarom ze later toch overstag gaan”, zegt sociaal psycholoog Paul van Lange van de Vrije Universiteit. "Beide verhalen zijn informatief."

Van Lange denkt dat zulke verhalen het voor ongevaccineerden gemakkelijker maakt om zonder gezichtsverlies van mening te veranderen. "Menselijk gedrag wordt heel erg bepaald door individuele verhalen. Empathie kan zorgen dat je gedrag gestuurd wordt, of inspiratie."

'Hoopgevende verhalen'

Volgens de sociaal psycholoog zijn veel argumenten om je te laten vaccineren erg abstract en cijfermatig. "De mens heeft behoefte aan concrete informatie die niet abstract of statistisch is. Het is heel belangrijk om hoopgevende verhalen te horen van mensen die de stap gemaakt hebben."

In onze Spraakmakers Community kwamen verschillende reacties binnen van mensen die van gedachte veranderd zijn.

'Het evangelie delen, dat is mij een prik waard'

Xian liet weten dat hij zich eerst niet wilde laten vaccineren omdat hij het vaccin niet helemaal vertrouwde. Uiteindelijk heeft hij toch besloten om zich te laten vaccineren omdat hij als ouderling van een kerk huisbezoeken moet doen en merkt dat sommige gemeenteleden - ondanks dat ze gevaccineerd zijn - bang zijn voor besmetting. "Om hen geen angst te bezorgen en het evangelie van Jezus Christus te kunnen delen, is zo'n prik wel waard", schrijft hij.

'Geen risicogroep, toch long-covid'

Ook communitylid Caren vroeg zich aanvankelijk af of ze zich wel zou laten vaccineren. Toen ze in haar omgeving steeds meer verhalen hoorde van mensen die - net als zij - niet tot een risicogroep behoren en tóch long-covid kregen, leek vaccineren haar een goede oplossing. Inmiddels is zij zelfs - gezien de druk op de zorg en de gevolgen daarvan voor de samenleving als geheel - voor een vaccinatieplicht.

Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie