Achtergrond
AVROTROS

Tim Overdiek: 'Er hoeft niet iemand dood te gaan om te moeten rouwen'

foto: Eigen beeld
  1. Nieuwschevron right
  2. Tim Overdiek: 'Er hoeft niet iemand dood te gaan om te moeten rouwen'

Aan rouwen zit volgens rouwcoach en auteur Tim Overdiek geen vast patroon. Niet in de fasen en taken die erbij zouden horen en ook niet in het moment. Voor hem is rouwen het boek dat hij schrijft over zijn vader die hij op 13-jarige leeftijd verloor, vertelt hij in MISCHA!. “Die zoektocht naar wie hij was is voor mij rouwen. Dat kan ook 44 jaar later.”

#91 - Tim Overdiek - MISCHA!

Voormalig NOS-journalist Overdiek begeleidt in zijn praktijk voornamelijk mannen met rouw. Hij ziet dat mannen dat vaak anders doen dan vrouwen. “Vaak worden ze door hun vrouw naar mij gestuurd. Ze hebben allerlei overlevingsmechanisme ingezet, hebben jarenlang overleefd, maar dan gebeurt er een klein dingetje en duikelt alles in elkaar. Dan gaan we stap voor stap kijken wat er aan de hand is. En blijkt dat achter die boosheid en frustratie vaak verdriet en eenzaamheid zit. En daar kunnen mannen niet makkelijk mee omgaan.”

Valkuil

Overdiek heeft wel een verklaring waarom dat voor hen zo lastig is. “We hebben het niet geleerd van onze vaders. En dat gecombineerd met een samenleving waarin de man al eeuwen stevig moet zijn, geen zwakte mag tonen. De cliënten die ik zie hebben het gevoel dat ze overal een oplossing voor moeten hebben. Vaak lukt het, soms niet. En dan komen de frustraties. Dat kan zich uiten in destructief gedrag. Ze gaan nog harder werken, gaan drinken en praten niet meer over emoties. Dat laatste is de grootste valkuil. Niet kunnen praten over wat er in het lijf afspeelt.”

Mannelijk rouwen

Maar ook hierin zijn geen absolute wetten. Want ook vrouwen rouwen soms op een mannelijke manier, zegt Overdiek. Ook zij verliezen zich bijvoorbeeld in werk. Maar vaker kunnen ze makkelijker praten over hun gevoelens dan mannen.

Rouw speelt in het persoonlijke leven van Overdiek een grote rol. Hij verloor zijn vrouw in 2009 na een verkeersongeval toen hun kinderen twaalf en negen jaar oud waren. Hij schreef over het eerste jaar na haar dood het boek Tranen van liefde. En besloot toen ook zijn eigen ervaring in te zetten als therapeutisch coach en zich te laten omscholen.

Zoektocht

In het boek dat hij nu schrijft staat zijn vader centraal. Hij overleed toen Overdiek een tiener was. Destijds heeft hij nooit kunnen rouwen om dat verlies. “Ik heb er zelfs nog nooit om gehuild.” Het onderzoek dat Overdiek doet naar wie zijn vader was, hoe zijn situatie in de oorlog was, de reden van zijn grilligheid en depressie, brengt hem dichter bij zijn vader, vertelt Overdiek. “Dat is een zoektocht die nooit ophoudt.”

Luister hier het hele gesprek terug!

#91 - Tim Overdiek - MISCHA!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie