Wetenschapsjournalistiek: fouten van verbijsterende stompzinnigheid
- Nieuws
- Wetenschapsjournalistiek: fouten van verbijsterende stompzinnigheid
Er heerst bij de media een groot gebrek aan wetenschappelijke kennis. Dat vindt wetenschapsjournalist Diederik Jekel. “Het is alsof je een politiek verslaggever hoort spreken van Rutte van de PvdA."
Jekel snapt dat media ingewikkelde onderwerpen op een toegankelijke manier willen presenteren. Toch ziet hij regelmatig fouten voorbij komen. Hij spreekt van een “verbijsterende stompzinnigheid” die aantoont dat journalisten vaak geen idee hebben waar ze het over hebben. En dat is schadelijk, vindt Jekel. “Als je dat soort fouten maakt kun je het onderwerp ook niet in een context plaatsen.” Volgens de wetenschapper moeten journalisten niet berichten over zaken waar ze geen verstand van hebben. “Schoenmaker blijf bij je leest, ik schrijf ook niet over sport”.
Investeren in specialistische journalistiek
Media-adviseur Ton Verlind denkt dat de fouten worden veroorzaakt doordat redacties vooral veel generalisten in dienst hebben, journalisten die van veel onderwerpen een beetje weten. Dat vindt hij vreemd. “Het is raar in een tijd die steeds complexer wordt.” Volgens Verlind heeft de Publieke Omroep een bijzondere verantwoordelijkheid. Hij pleit voor meer investeringen in specialistische journalistiek.
Alfa’s
Pieter Klok, adjunct-hoofdredacteur van de Volkskrant, denkt dat er nog een reden is dat journalisten slecht uit de voeten kunnen met wetenschappelijke onderwerpen. De meeste journalisten zijn alfa’s en geen bèta’s, mensen die een exacte studie hebben gedaan. “Alfa’s zijn slecht in getallen en dat leidt tot fouten.”
Video niet beschikbaar