Achtergrond

'Uitstel besluit Oekraïne-referendum raakt aan grenzen van de wet'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Uitstel besluit Oekraïne-referendum raakt aan grenzen van de wet'

[EO] Vicepremier Lodewijk Asscher heeft bij Dit is de Dag gereageerd op het uitstel van het kabinet om nog anderhalve maand te onderhandelen over een oplossing die recht doet aan de uitslag van het Oekraïne referendum.

De wet schrijft voor dat het kabinet zo snel mogelijk moet reageren na de referendumuitslag. Asscher erkent bij Dit is de Dag dat het moeilijk is om die regel na te leven. De tijd die het kabinet neemt “raakt aan de grenzen van de wet.” Asscher: “Het heeft heel lang geduurd. Maar het is ongelofelijk complex en ik denk dat veel Nederlanders dat ook begrijpen.”

Op de vraag wie dan bepalen moet of de wet ook daadwerkelijk overschreden is reageert Asscher: “Uiteindelijk bepaalt de Kamer of ze ons hierin vertrouwen. De rechter kan er ook naar kijken, maar het is in eerste plaats tussen regering en Kamer.”

Ondanks dat de grenzen van de wet opgezocht worden blijft de vice-premier hoopvol dat er een oplossing wordt gevonden. "Er is al heel veel gesproken in Brussel en we hebben geprobeerd steun te krijgen in Europa en in Nederland. Dat is lastig. Maar we hebben nu het vertrouwen dat als het in Europa rondkomt, we ook in Nederland een meerderheid vinden in beide Kamers."

Premier Asscher?

Asscher sprak vandaag op een conferentie over de oneerlijke keuze waar veel mensen voor worden gesteld, namelijk die tussen werk en gezin. Zelf denkt hij die balans goed te kunnen bewaken, ook als premier. "Als er crisis is, ben je bij die crisis. Maar op andere momenten kan ik me niet voorstellen dat ik mijn kinderen niet naar school kan brengen." En daarmee bevestigt Asscher dus zijn ambitie om premier te willen worden.

Voordat hij die wens werkelijkheid kan maken zal hij eerst in een leiderschapsverkiezing af moeten rekenen met onder andere Diederik Samsom en Jacques Monasch, partijgenoten die ook maar wat graag de PvdA willen helpen de grootste partij te worden.

Langzamer dan Samsom

Maar wat is nou echt het verschil tussen bijvoorbeeld Samsom en Asscher? Daar is laatstgenoemde helder over. Naast ervaring in het kabinet met onderwerpen voor de achterban belangrijk zijn, heeft hij ook een andere stijl van leidinggeven. “Ik ben langzamer dan Samsom, maar ik neem mensen meer mee. Als je zo snel precies weet hoe het moet, heb je als nadeel dat je als eerste daar bent en andere mensen niet.”

Over het plan van Jacques Monasch om Eberhard van der Laan of Ahmed Aboutaleb premier te maken zei Asscher eerder ietwat smalend dat "Aboutaleb de telefoon niet op zou nemen als Monasch belt." Daar kwam hij bij Dit is de Dag nog even op terug."Dat was niet zo aardig van me."

Ster advertentie
Ster advertentie