Achtergrond
KRO-NCRV

Persvrijheid in Nederland: 'Journalisten moeten maatregelen nemen alsof ze oorlogsgebied in gaan'

foto: Moeder vermoorde journalist Foley op Free Press Live / ANPfoto: Moeder vermoorde journalist Foley op Free Press Live / ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Persvrijheid in Nederland: 'Journalisten moeten maatregelen nemen alsof ze oorlogsgebied in gaan'

Het is de Internationale Dag van de Persvrijheid. Ook al staat Nederland er internationaal gezien goed voor, ook hier worden journalisten bedreigd en mishandeld.

Video niet beschikbaar

Vooral journalisten die probleemwijken in gaan, rellen opzoeken en daar ook zichtbaar in zijn met bijvoorbeeld een camera, zijn kwetsbaar, zegt Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). Die camera’s zijn de afgelopen jaren een rode lap op een stier geworden: "Journalisten moeten soms voorzorgsmaatregelen nemen alsof ze naar een conflictgebied gaan."

Journalist niet meer betrouwbaar

Verklaring daarvoor is dat de journalist steeds minder gezien wordt als onpartijdig, als de neutrale partij. Bruning: "Mensen zijn bang dat ze worden weggezet als de boeman, vertrouwen de journalist niet." Een verklaring daarvoor ziet Bruning onder andere in de opkomst van het populisme. Internationaal gezien zetten leiders als Trump en Erdogan journalisten weg als onbetrouwbaar, als de vijand. "En in Nederland doen de PVV en Denk dat ook."

Ook Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!

Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarom willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.

We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl of meld je aan!

Ster advertentie
Ster advertentie