Achtergrond

Kai Reus kan weer balen van een lekke band

foto: bas czerwinski/anpfoto: bas czerwinski/anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Kai Reus kan weer balen van een lekke band

[VPRO] In de afdaling van de Col de l'Iseran sloeg hij over de kop. Het was 2007 en Kai Reus, toen 22 jaar, beschikte al over een erelijst waar menig veteraan jaloers op zou zijn.

Maar na 2007 even geen prijzen meer voor Kai Reus, die het jaar daarvoor de overstap naar de profformatie van Rabobank gemaakt had. Reus moest met spoed geopereerd worden aan een bloeding in zijn hoofd. Er reed toevallig een dokter naar beneden, die hem kon stabiliseren. Elf dagen lag hij in coma. Hij brak zijn linker sleutelbeen en drie ribben. Die fysieke kwetsuren herstelden wel, maar mentaal bleek het bijzonder lastig om weer terug te komen in het peloton. De wereldkampioen bij de junioren (2003) was zichzelf niet meer. Dat hij niks meer van de val wist, hielp ook niet mee.

Ander mens

Maar hij kwam terug. In 2009 won hij de tweede etappe in de Ronde van Groot-Brittannië, waarin hij mannen als Alexander Kristoff en Edvald Boasson Hagen achter zich liet. Reus pakte en passant de gele leiderstrui.

Reus was terug - zoveel was zeker.

Tot in 2010 het bericht kwam dat hij de wielersport voorlopig vaarwel zou zeggen. Reus was nog steeds de oude niet, kreeg ook nog eens de ziekte van Pfeiffer en was al die tegenslagen helemaal zat. "Ik wil gewoon lekker fietsen en dat gaat niet," zei Reus, die toen nog steeds maar 25 was. "Ik was een ander mens," zei hij gister tegen Eric Corton.

Om z'n zinnen te verzetten ging Reus weer schaatsen, zijn oude liefde. Het plezier in de sport keerde terug, hij stapte weer op de fiets, totdat zijn moeder in 2012 zelfmoord pleegde. Weer werd Reus teruggeworpen - weer verloor hij het plezier in het wielrennen.

Tot 2014, het jaar van zijn derde en hopelijk laatste comeback. Hij tekende een semi-amateurcontract bij Veranda's Willems, een bescheiden Belgische ploeg. Tijdens de Tour vorig jaar hintte Michael Boogerd al op een vertrek van Reus naar Roompot, waar Boogerd toen ploegleider was. "Als wij rondkomen met een sponsor en hij laat iets zien…Het zit er wel in natuurlijk. Wat hij heeft gewonnen is niet normaal. Waarom zou je zo iemand niet eens kans geven?"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.



Reus had toen de plek des onheils weer bezocht. "Ik ben blij dat het een mooie plek is. Ik raad mensen aan om daar met de auto te stoppen en van het uitzicht te genieten."

One of the guys

De aanbieding van Roompot kwam er afgelopen maart, en voor het eerst sinds 2012 was Kai Reus weer prof. Reus had vooral indruk gemaakt tijdens Omloop het Nieuwsblad, de eerste klassieker van het wielerseizoen, waarin hij in de kopgroep reed. "Ik voelde me in de kopgroep one of the guys", zei Reus gisteren.

Maar op nog geen dertig kilometer van de finish reed hij lek. Reus 'baalde als een stekker', zei hij na afloop. Misschien had hij anders wel mee kunnen sprinten om de zege. Zijn medevluchters? Peter Sagan en Greg van Avermaet. Inderdaad - twee van de drie geletruidragers van deze Tour.

Dat biedt hoop, want Reus is naar eigen zeggen weer helemaal de oude. Maar hij zal hard moeten werken om op niveau te blijven, zegt ook Michael Boogerd via de telefoon. "De eerste twee wedstrijden bij Roompot reed-ie niet uit. Het gaat echt met pieken en dalen. Nu is-ie weer even uit koers. Hij zal hard moeten blijven werken - je moet wel fietsen om een Sagan te worden."

Reus zal de Tour thuis bekijken, maar de Ronde van Frankrijk van 2017 staat zeker op zijn lijstje. Mits het bescheiden Roompot wordt uitgenodigd natuurlijk.

Kai Reus was gisteren te gast in de studio:



Ster advertentie
Ster advertentie