Achtergrond
BNNVARA

Corona en autisme zijn lastige combinatie: 'Ik word er bloedchagrijnig van'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Corona en autisme zijn lastige combinatie: 'Ik word er bloedchagrijnig van'

We zijn allemaal blij dat de intelligente lockdown voorbij is en we weer lekker een terrasje kunnen pakken. Maar voor mensen met autisme zijn de terugkerende vrijheden niet per se iets positiefs. Ze kunnen ook een bron van verwarring zijn. "Iedereen interpreteert de regels weer anders. Daar kan ik niet tegen. Ik word er bloedchagrijnig van", vertelt Zjos Dekker in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Corona zette het leven van Dekker helemaal op zijn kop. "Alle vastigheid was weg. Zelfs mijn vertrouwde route in de supermarkt zag er anders uit omdat er opeens looproutes waren", vertelt ze. Structuur en voorspelbaarheid zijn, net als voor andere mensen met autisme, toverwoorden voor haar. "Ik kan niet goed tegen verandering."

Toch zat er ook een positieve kant aan de regels die bij de lockdown hoorden. "Geen handen schudden en afstand houden, dat is heerlijk voor mij", vertelt ze. En de regels waren heel duidelijk. "Dat was fijn."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Smetvrees en autisme

Cabaretier Fabian Franciscus beaamt dat de duidelijke regels hem ook goed deden. "De regering droeg heel Nederland op om smetvrees te hebben en autistisch te zijn. Heerlijk!"

Al ging er bij Franciscus dan wel meteen een schepje bovenop. De coronacrisis versterkte bijvoorbeeld zijn smetvrees. "Opeens wilde ik niet meer dat mijn aanrecht vies werd. Dus ging ik tijdens het koken al afwassen en werd mijn eten koud." Maar het ergste voor hem is dat hij niet meer kan optreden. "Dat is de leukste therapie voor mij."

Verwarring door versoepeling coronaregels

Waar de rest van Nederland opgelucht ademhaalt bij de versoepeling van de coronaregels, levert het bij Dekker en Franciscus juist verwarring op. "Eerst was er een heldere afspraak. En volgens mij is die er nog steeds. Alleen nu houdt niemand zich daar meer aan. Heel verwarrend. En het maakt me ook boos. In de supermarkt word je gewoon omver gelopen." Hij doet dus geen boodschappen meer, en laat alles bezorgen.

Franciscus is ambassadeur van de Nederlandse Vereniging voor Autisme. Hij hoort van meer mensen met autisme dat ze er last van hebben. "Het zou helpen als mensen zouden proberen om zich wat meer in ons in te leven", aldus Dekker.

Versoepeling coronaregels verwarrend voor veel autisten

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie