Achtergrond
AVROTROS

Spanje leeft nog letterlijk 'in de tijd van Franco'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Spanje leeft nog letterlijk 'in de tijd van Franco'

Vanaf zaterdag is het 30 minuten vroeger in Noord-Korea. Het land zet de klok gelijk met buurland Zuid-Korea. Het is niet de eerste keer dat het verzetten van de klok gebeurt om diplomatieke redenen. In 1942 zette de Spaanse dictator Franco de klok gelijk met nazi-Duitsland om steun te betuigen aan Hitler. Tot op de dag van vandaag hanteert Spanje deze aparte tijdzone.

Eerder Gehoord: De klok verzetten om diplomatieke redenen

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zou het pijnlijk hebben gevonden om twee verschillende tijden te zien tijdens de topontmoeting met de Zuid-Koreaanse president Moon Jae. Dat terwijl het toch echt Kim Jong-un zelf was die in 2015 de klokken een half uur vooruit zette. Hij wilde daar destijds de zeventigste verjaardag van de bevrijding van Tokio mee vieren. Daarom ging Noord-Korea terug naar de tijdzone die gebruikt werd voor de Japanse koloniale heerschappij tussen 1910 en 1945. Deze week zullen de Korea's hun klokken weer gelijk zetten. Het lijkt een diplomatieke zet om nader tot elkaar te komen.

Franco zet klok gelijk met nazi-Duitsland

De tijd verzetten om diplomatieke redenen, dat hebben we eerder gehoord. In 1942 zette dictator Franco de Spaanse klokken gelijk met die in Duitsland. "Daarmee wilde hij openlijk steun betuigen aan Hitler. Het was een duidelijk politiek statement", aldus Spanje-correspondent Lex Rietman. Spanje zit daarom tot op de dag van vandaag in een tijdzone met landen die veel oostelijker liggen, zoals Polen en Hongarije. Dit terwijl het land eigenlijk in lijn ligt met landen als Engeland, Portugal en Marokko. In de praktijk betekent dat dat het in Spanje een uur later is dan eigenlijk de bedoeling is.

Laat naar bed en dus laat weer op

Hebben de Spanjaarden daar last van? Volgens correspondent Lex Rietman heeft vooral het bedrijfsleven hier last van. Om een beetje in lijn te lopen met andere Europese bedrijven doen die bijvoorbeeld al niet meer aan siësta's. "Doordat de klok en uur vooruit staat is het hier later licht en vroeger donker. Mensen beginnen daarom later met hun werk en gaan ook veel langer door. De siesta is in het leven geroepen om de hete middaguren door te komen." Toch noemt Lex Rietman dit uurtje later als de reden waarom Spanjaarden zo laat eten en hun kinderen zo laat op bed leggen. "Het werkt echt door in je ritme. Ik doe het zelf net zo."

Over EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie