Achtergrond
AVROTROS

Ondernemer Yves Gijrath: 'Dit is geen energiecrisis, dit is oplichting'

foto: Eigen fotofoto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Ondernemer Yves Gijrath: 'Dit is geen energiecrisis, dit is oplichting'

Hij is er helemaal klaar mee, met al dat gepraat over crises. We hebben volgens hem helemaal geen energiecrisis. "Weet je wat het echte probleem is? We worden in de maling genomen. En dat willen we maar niet geloven," zegt ondernemer Yves Gijrath in MISCHA!.

#117 - Yves Gijrath - MISCHA!

"We worden genaaid door energiemaatschappijen en de overheid doet hieraan mee. Dit is oplichting. Ze hebben er een belang bij, want als de prijzen stijgen, profiteren ze progressief mee van de BTW. Vattenfall doet eraan mee, Essent doet eraan mee." Gijrath denkt overigens wel dat er nu verzet komt, omdat het iedereen raakt.

Energieprijzen

"Als je je energierekening gaat bestuderen - dat heb ik gedaan met een klant van mij met een eigen energiemaatschappij - dan zitten daar allerlei posten, heffingen en belastingen op. Als we puur kijken naar het product ‘energie’: in Frankrijk is de prijs eenderde van de energieprijzen in Nederland, voor hetzelfde product. Dan hebben we al 67 procent van de rekening opgelost."

Sukkel met een polis

Gijrath ziet parallellen in de manier waarop de grote verzekeraars en banken met consumenten omgaan. "Dan ga ik terug naar spaarbeleggen, naar Aegon. Ik was ook zo’n sukkel die een polis had gekocht. Ik was 23, dus ik dacht: als ik nou iedere maand 500 gulden stort, dan kan ik tien jaar later 216.000 euro netto krijgen. Op zo’n polis stond: 12 procent, 10 procent, 8 procent, maar geen waarschuwingen. Wat was de praktijk? Dat het geld nog maar de helft waard was van je inleg en al je geld was opgegaan naar grijpgrage Aegon-mensen."

Mix van geld en macht

Na twintig jaar ondernemerschap voelt hij een enorme antipathie van het kapitalisme. "Banken moeten gewoon geld bewaren en geld lenen. Hoezo moeten zij handelen in papier, hedgefondsen optuigen en bij een faillissement front row zitten? Dat kapitalisme; dat is iets waar ik van kots. En dat geldt ook voor het Amerikaanse kapitalisme en het ontwijkende gedrag van alle grote multinationals ten aanzien van belastingen." Volgens Gijrath moet je daar met een kapseis doorheen: "Op het moment dat je geld en macht met elkaar gaat mixen, krijg je problemen."

#117 - Yves Gijrath - MISCHA!

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie